Kalmarilla Tampereella lounas NOUSEE huippulaitteilla

5 Posted by - 01.10.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta

Kalmarin (Cargotec Finland Oy) Tampereen toimipisteen henkilöstöravintolasta ja keittiöstä on rakennuspölyt pyyhitty ja toiminta uusissa upeissa tiloissa on täydessä vauhdissa. Henkilöstöravintolapalveluista vastaa Lentokonetehtaan Ravinto-osuuskunta, joka siirtyi uusiin tiloihin yrityksen muuton mukana. Ravintolan tehtävä on huolehtia siitä, että talossa lastinkäsittelyratkaisujen parissa työskentelevillä noin 400 ammattilaisella riittää energiaa ja niin sanotusti nostetta, jota tällä alalla sananmukaisesti tarvitaan. Peräti noin kolme neljästä syökin lounaansa päivittäin henkilöstöravintolassa. Miksipä ei söisi. Ruoka on hyvää ja uudet tilat viihtyisät.

Arkkitehtuuri niin rakennuksen sisä- kuin ulkopuolellakin kertoo, että yritys toimii lastinkäsittelyalalla. Tyylikkäästä aulatilasta huokuu myös moderni lentokenttämäinen tunnelma. Vasemmalla puolella on Business lounge ja oikealla puolella Cafe lounge, jossa nuoret talossa työskentelevät insinöörit istuskelevat rennosti pukeutuneina aamu- ja lounaskahvilla ajatuksia vaihtaen.

Uudet, toimivat tilat

Keittiön toiminta käynnistyi joulukuussa 2012.

– Suunniteltu kahden viikon muutto- ja siirtymisaika uusiin tiloihin lyheni kahteen päivään, joten tekemistä ja soveltamista riitti, ravintolapäällikkö Paula Tiili kuvailee, nyt jo rauhallisen tyytyväisenä uuden henkilöstöravintolan näyttävässä ravintolasalissa.

Koko Kalmar Tampereen uusi toimitalo ei ole vain näyttävä, nykyaikainen ja toimialaa mainiosti ilmentävä. Se on myös ruokapalvelujen näkökulmasta varsin toimiva. Kokoushuoneet on pitkälti sijoitettu keskitetysti yhteen paikkaan keittiön lähelle, joten kahvien ja tarjoilun vieminen niihin on vaivatonta. Yläkerran sauna- ja edustustiloihin on suora hissiyhteys aivan keittiön kulmalta.

Jos on näyttävä rakennuksen sisääntuloaula, niin saman voi todeta itse ravintolasalista, jossa riittää tilaa ja korkeutta noin kuuden kerroksen verran. Sisään saliin mahtuisi varmasti jo hyvänkokoinen satamanosturi, mutta sen sijaan avaran piazzamaisen ravintolasalin kulmia somistavat kuitenkin neljä jättimäistä kirjoituspöytälamppua. Kun katseen kääntää korkeuksiin kohti yläkerroksia, voi nähdä kansainvälisten satamien mukaan nimettyjä neuvotteluhuoneita, jotka muistuttavat värikkäitä kontteja. Ravintolasalin reunalla juoksevat valkoiset kierreportaat niitä varten, jotka haluavat saapua ruokailemaan tai palata ruokailemasta ilman nostolaitteiden apua.

Ravintolasalin jättimäisestä ikkunapinnasta avautuu satamamainen näkymä raskaine nostureineen. Vettä ei näy eikä laivaa, mutta ne on helppo kuvitella ympäristöön. Alueella voi esitellä, testata ja kokeilla isoja lastinkäsittelylaitteita. Tilaa on.

Ruokasali on tyylikkäästi kohotettu kahdelle tasolle. Ruokailla voi istuen sohvilla tai tuoleilla. Rauhaisampaa hetkeä haluaville ikkunoiden lähellä on suojaisia looseja.

Kalmarin Tampereen toimipisteen henkilöstöravintola

Kahteen kerrokseen nouseva sali tarjoaa upeat puitteet lounasruokailulle. Salista löytyy niin isoja pöytiä kuin rauhallisempia looseja.

Ruokaa tunteella ja asiakkaiden ehdoilla

Lounaslinjasto on näyttävä ja runsas. Lounasvaihtoehtoina ovat kasvis, deli (salaattipöytä ja keitto) sekä yhdestä kahteen muuta pääruokaa. Leivät, salaattipöytä, juomat ja jälkiruoka sisältyvät hintaan. Talon tarjoaman kahvin voi lounaan päätteeksi nauttia aulatilan loungessa.

Ruokaa tehdään tunteella hyödyntäen sesonkia ja ajankohtaistarjontaa. Ruokalista on nähtävissä yrityksen intranetissä.

– Kiertävä lista ei vielä tällä hetkellä ole käytössä. Syksyllä sitä saatetaan kokeilla, Paula Tiili pohtii ja kertoo keveystrendin jatkuvan.

– Broileri- ja kalaruoat ovat haluttuja. Perinneruokia ei kysytä enää niin paljon.

Keittiössä työskentelee kaksi kokkia. Kokonaishenkilömäärä tarjoilijat mukaan lukien on seitsemän. Ravintola on auki maanantaista perjantaihin kello kuuteentoista. Joskus työntekijöiden innovaatiot tulevat vasta iltaisin, ne kun eivät kysy aikaa tai paikkaa. Tällöin työpäivä voi venähtää. Näiden hetkien ravitsemusta varten ravintolasta voi käydä hakemassa pikkusuolaista tai makeaa ja suorittaa maksun itse sähköisesti omalla henkilökortillaan.

Keittiö muuttui matkalla

Keittiö on selkeä ja toimiva. Ravintolapäällikkö Paula Tiili ja kokki Vesa-Pekka Lassila pääsivät vaikuttamaan

Kokki Vesa-Pekka Lassila

Kokki Vesa-Pekka Lassila kertoo, että Metos VarioCooking Center on Kalmarin keittiössä todellisessa tehokäytössä.

keittiön laitevalintoihin. Keittiöstä oli aluksi tulossa varsin perinteinen patoineen ja paistinpannuineen, mutta Metoksen esittelytilaisuudet ja suunnittelupalvelu antoivat uutta ajateltavaa. Suunnitelmaa rukattiin uusiksi ja lopputuloksesta tulikin hieman toisenlainen. Lämpimän keittiön kulmakiviksi valittiin Metos SelfCooking Centerit ja Metos VarioCooking Centerit.

– Nämä ovat valtavan monikäyttöisiä, kehuu Vesa-Pekka Lassila uusia VarioCooking Centereitä.

– Tuolla pienemmällä teemme usein kasvisateriat, keitot ja kastikkeet. Suuremmalla 100-litraisella olemme tehneet muun muassa aivan loistavaa ylikypsää possua, pataruokia, kiisseleitä ja yön yli haudutusta, Vesa-Pekka jatkaa ja kehuu, että mikään ei pala pohjaan eikä ota pannuun kiinni, kun käyttää laitteessa valmiina olevia kypsennysprosesseja.

Haastattelupäivänä VarioCooking Centerit näyttelivät taas pääosia ruokien kypsennyksessä. Niin naudanlihacurry basmatiriisillä kuin paahdettu paprikakeittokin tehtiin VarioCooking Centereillä.

Kokki Vesa-Pekka Lassila on myös etevä SelfCooking Centereiden hyödyntäjä.

– Leipien rapeutusprosessi on hyvä ja grillausta käytämme paljon. Kypsennysmittarilla ohjatut prosessit ovat tarkkoja ja luotettavia. Tämä antaa meille aivan valtavasti aikaa, Vesa-Pekka Lassila selvittää.

Keittiön ainut jäljellä oleva liesi on yhden keittoalueen induktioliesi. Painekeittokaappi on puolet pienempi kuin edellisessä keittiössä.

Näkeminen ja kokeminen kannattaa

Annetaan Vesa-Pekan kertoa, kuinka VarioCooking Centerit päätyivät keittiöön:

– Paula sai postitse esitteen VarioCooking Centeristä. Hän kiinnostui asiasta ja ilmoitti itsensä ja minut demotilaisuuteen. Metoksen edustaja löi esitteen pöytään. Siinä sitten jutusteltiin ja sain kutsun demotilaisuuteen. Demossa sitten tehtiin risottoa. Se näytti todella helpolta, mutta olin varma, että se ei tule onnistumaan, vaan se palaa pohjaan kiinni. Ei se kuitenkaan hämmästyksekseni palanut. Siitä se lähti. Perinteiset padat ja pannut saivat suunnittelukuvissa lähteä VarioCooking Centereiden tieltä.

– Meillä on nyt paljon pienempi hävikki ja tuote on laadukkaampaa, koska VarioCooking Centerit ovat niin nopeita, että ehdimme tehdä koko ajan tuoretta tuotetta linjastoon menekin mukaan. Toinen tekee ja toinen täyttää linjastoa, kuvaa Vesa-Pekka Lassila työn kulkua uusien laitteiden parissa.

Kaikkea hyvää siis kuuluu Tampereen Kalmarin henkilöstöravintolan keittiöön. Mikäs on uusissa upeissa tiloissa työskennellessä. Aivan kaikki ei sentään sielläkään ole aivan uutta. Koska keittiössä leivotaan itse kakut, niin niitä varten laitearsenaaliin kuuluu vielä Metos Karhu -yleiskone vuosien, vai pitäisikö sanoa vuosikymmenten takaa. Sillä syntyy hyvä taikina ja tasaisesta automaattisesta paistosta huolehtii SelfCooking Center. Kermat päälle ja tarjolle kabinettiin heti, kun kokki on suorittanut laadunvarmistuksen eli maistamisen.

Koska haastattelua tehdessämme ei ollut vielä mansikka-aika, tyydyimme maittavaan lähtökahviin viihtyisässä loungessa yhdessä lastinkäsittelyammattilaisten kanssa. Viihtyisää ja innostavaa tämä lastinkäsittely. Onhan niitä lasteja, tosin vähän pienempiä, ammattikeittiössäkin. Ja onhan Metoksellakin  oma ”koeajorata” sisätiloissa Metos Centerissä. Siellä voi nähdä ja kokeilla ammattikeittiölaitteita ihan tosi toimissa. Se ei ole cargoteciä, vaan gastroteciä. Tervetuloa! Näkeminen kannattaa aina!

Teksti: Juha Jokinen, Metos

Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments