Heikki Liekola voitti Vuoden Kokki 2014 -kilpailun

1 Posted by - 22.03.2014 - Kokkikilpailuja, Viimeisimmät uutiset, Vuoden Kokki
Vuoden Kokki 2014 kärkikolmikko palkintojenjakojuhlassa kuvattuna. Keskellä voitaja Heikki Liekola, vasemmalla kakkostilan ottanut Ismo Sipeläinen ja oikealla pronssimitalisti Toni Kostian.

Vuoden Kokki 2014 kärkikolmikko palkintojenjakojuhlassa kuvattuna. Keskellä voitaja Heikki Liekola, vasemmalla kakkostilan ottanut Ismo Sipeläinen ja oikealla pronssimitalisti Toni Kostian.

Gastro Helsinki 2014 –tapahtuman toinen messupäivä, 20.3. huipentui Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija –kilpailujen palkintojenjakoon. Vuoden Kokiksi valittiin Heikki Liekola ja Vuoden Tarjoilijaksi Toni Yksjärvi. Molemmat voittajat ovat tavattavissa Metoksen Gastro-messuosastolla perjantaina 21.3. kello 11.00.

Vuoden Kokki 2014 –mitalistit
1.      Heikki Liekola, Grotesk Meat Bar, Helsinki
2.      Ismo Sipeläinen, G.W. Sundmans, Helsinki
3.      Toni Kostian,  G.W. Sundmans, Helsinki

Vuoden Tarjoilija 2014 –mitalistit
1.      Toni Yksjärvi, Gastrobar Emo, Helsinki
2.      Kata Shecter, Musta Lammas, Kuopio
3.      Tanja Pöyhönen, Pöllöwaari, Jyväskylä

 

Vuoden_Kokki_2014_finaali_jälkiruoka_Heikki_Liekola

Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailun voitti Toni Yksijärvi. Vasemmalla hopeamitalisti Kata Shecter ja oikealla kolmostilan vienyt Tanja Pöyhönen.

Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailun voitti Toni Yksjärvi. Vasemmalla hopeamitalisti Kata Shecter ja oikealla kolmostilan vienyt Tanja Pöyhönen.

 

 

 

Jännittävät finaalit

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista toimiva ja maukas kokonaisuus. Taso oli todella kova, ja kilpailijoiden väliset erot pieniä. Yli neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui makumaailmallaan sekä määritettyjen raaka-aineiden oikeanlaisella käytöllä.

– Finalistit onnistuivat kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Maut ja annoskokonaisuudet olivat kohdillaan, ja erityisesti alku- ja jälkiruokien kohdalla erot olivat hyvin pieniä. Kilpailijoiden keittiötyöskentely oli myös korkeatasoista, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Filip Langhoff.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaali oli jännitysnäytelmää alusta loppuun saakka. Kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kokonaisuuden hallintaan sekä hyvän tunnelman luomiseen ja loppuun asti saattamiseen.

Toni Yksjärvi kirkasti viimevuotisen pronssitilan kullaksi voitamalla Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailun.

Toni Yksjärvi kirkasti viimevuotisen pronssitilan kullaksi voitamalla Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailun.

– Tunnelma oli tällä kertaa tärkeämpi kuin tekninen osaaminen. Tarjoilijan työssä erittäin tärkeää on tyylikäs ja ystävällinen asiakaspalvelu sekä tilannetaju. Samat ominaisuudet korostuivat myös finaalissa. Erityishuomiota kiinnitimme siihen, miten finalistit huolehtivat asiakkaiden viihtyvyydestä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Harjoittelu tekee mestarin myös salissa

Toni Yksjärven työskentelyssä näkyi varmat otteet. Tarjoilija eli hetkessä mukana ja osasi sopeutua kaikkiin käänteisiin aivan kuin olisi harjoitellut tilanteet etukäteen.

– Viime vuoden kisasta jäi sellainen nälkä, että tämä kortti pitää katsoa vielä uudelleen. Silloin lähdin kilpailuun keltanokkana koittamaan, nyt valmistauduin huolella. Mietin millaisia tehtäviä voisi tulla eteen ja tein suunnitelman miten niistä selviä. Lisäksi tein joitakin mentaaliharjoituksia, Toni Yksjärvi, 29, kertoo.

Lapsuuden ja nuoruuden kilpatanssikokemus on tuonut Toni Yksjärvelle esiintymisvarmuutta ja auttanut työskentelemään paineen alla. Voittaja tunnusti, että finaalissa löytyi myös hetki, jolloin hermot olivat koetuksella.

– Kaksi edellistä pöytää jumitti kahvin kanssa ja minä hypin jo melkein tasajalkaa ja odotin koska pääsen palvelemaan omaa pöytääni.

ELO-säätiö onnistui nivomaan Vuoden Tarjoilija -kilpailun erinomaisesti Vuoden Kokin kanssa samaan rytmiin. Kilpailutehtävät olivat viime vuodesta hieman muuttuneet. Toni Yksijärvi oli muutoksista mielissään.

– Nyt koeteltiin osaamista vähän laajemmalla skaalalla. Erikoiskahvit kuuluvat mielestäni perusosaamiseen ja hyvä, että ne olivat mukana. Viskipohjaisten drinkkien valmistaminen tuli vähän yllätyksenä. Neljän drinkin valmistaminen oli aika kova tehtävä ja toi varmasti eroja kilpailijoiden välille. Juomissa oma vahvuuteni on viiniosaaminen. Olen innokas viiniharrastaja ja pidän sitä kautta ammattitaitoa yllä, Toni Yksjärvi selvittää.

Tarjoilijakilpailun voittaja kävi välillä kokeilemassa myös toimistohommia, mutta palasi takaisin, kun veri veti salin puolelle.

– Kaipasin enemmän vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Ravintolatyössä minua viehättää kokonaisuus – teemme hyvää ruokaa ja tarjoamme asiakkaille elämyksiä. On hienoa olla tiimissä mukana tuottamassa tuota kaikkea, Toni Yksijärvi kiteyttää ammattinsa parhaat puolet.

Katso video: Vuoden Tarjoilija 2014 Toni Yksijärvi, haastattelu 21.3.2014.

Puolukkaa – sittenkin kahdella tavalla

Tuore Vuoden Kokki Heikki Liekola kävi Gastrossa Metoksen osastolla Pipsa Hurmerinnan haastateltavana.

Tuore Vuoden Kokki Heikki Liekola kävi Gastrossa Metoksen osastolla Pipsa Hurmerinnan haastateltavana.

Aikaisemmista Vuoden Kokki -kilpailuista hopean ja pronssin hakenut 29-vuotias Heikki Liekola lähti tämänvuotiseen tapahtumaan mitalin kirkastus mielessä. Vauhtia hän haki kuukauden tutustumismatkalta Yhdysvaltojen ravintolamaailmaan.

– Itsevarma, mutta samalla tarpeeksi nöyrä. Ehkä tuo kuvaa parhaiten valmistautumistani. Semifinaalin annokset harjoittelin etukäteen kellon kanssa ja sain niihin hyvän tuntuman. Finaaliin tein sotasuunnitelman, mietin etukäteen mitä kaikkea voi tulla eteen ja miten pystyn soveltamaan omaa osaamistani, Heikki Liekola paljastaa.

Voittaja neuvoo, että kilpailuissa tulee edetä kultaista keskitietä tuntien omat vahvuudet ja osaamisalueet.

– Mitään täysin uutta juttua en menisi kilpailussa kokeilemaan. Osaaminen täytyy kuitenkin peliin, liian varman päälle etenemällä ei yllä koskaan kärkisijoille.

Finaalin raaka-aineet kerrottiin kokeille edellisenä iltana. Tämän jälkeen heillä oli tunti aikaa kirjoittaa menu. Heikki Liekola kertoo kirjoittaneensa oman finaalireseptinsä melko ”löyhästi”, jotta soveltamiselle jää pelivaraa. Sama taktiikka näkyi muidenkin menuissa.

Ismo Sipeläinen otti kilpailusta jo kolmannen mitalisijoituksen. Tällä kertaa tuli hopeaa seitsemän pisteen erolla voittajaan.

Ismo Sipeläinen otti Vuoden Kokki -kilpailusta jo kolmannen mitalisijoituksen. Tällä kertaa tuli hopeaa seitsemän pisteen erolla voittajaan.

– Ei tuota finaalia menulla voiteta. Itselläni onnistui kaikki suunnitelman mukaan jälkiruokaa lukuun ottamatta. Piti tehdä puolukkaa kolmella tavalla, mutta yksi niistä meni pieleen, joten menin kahdella.

Katso video: Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola, haastattelu 21.3.2014.

Tasainen kärkikolmikko

Ennen finaalia kilpailukeittiöissä tehtiin pieniä järjestelyjä. Edellispäivänä ahkerassa käytössä olleet Metos-sirkulaattorit kerättiin torstaiaamuna pois ja kilpailijoille ilmoitettiin, että tästä eteenpäin kypsennys tehdään jossakin muussa kuin vesihauteessa.

– SelfCooking Centerillä voit tehdä käytännössä kaikki samat mitä sirkulaattorillakin. Ammattitaitoinen kokki hallitsee erilaiset kypsennysmenetelmät, kilpailunjohtaja Eero Vottonen perusteli finaaliaamuna ja ennusti, että päätös tuo kokkien välille eroja.

Pronssitilan vienyt Toni Kostian palkittiin myös parhaasta keittiötyöskentelystä.

Pronssitilan vienyt Toni Kostian palkittiin myös parhaasta keittiötyöskentelystä.

Heikki Liekolan mukaan päätös ei vaikuttanut hänen suoritukseensa suuntaan eikä toiseen.

– Ihan hyvä juttu. Voi olla, että joku tuosta päätöksestä hieman kärsi, mutta minä ainakaan en. Sirkulaattoriin kun pistät tuotteet uiskenteleman, niin sieltä sitä tulee valmista, voittaja naureskeli.

Heikki Liekolan finaalipisteet olivat 423 pistettä. Ismo Sipeläinen jäi voittajalle seitsemän ja Toni Kostiainen 16 pistettä, joten finaali oli tasainen. Parasta keittiötyöskentelyä esitti konemaisen varmoin ottein töitä tehnyt Toni Kostian. Hän sai palkinnoksi Metoksen sirkulaattorin. Entä millaista henkilökohtaista palautetta voittaja sai tuomaristolta?

– En sitä saanut, enkä kyllä paljon kysellytkään. Paras palaute roikkuu nyt kaulassa, hymyili Heikki Liekola osoittaen Vuoden Kokki mitaliaan, joka oli tänä vuonna se kaikkein kirkkain.

Katso lisää Vuoden Kokki 2014 -videoita:

Heikki Liekola, finaalin jälkiruoka nousee

Heikki Liekola, finaalin pääruoka nousee

Heikki Liekola, finaalin pääruoka viedään tuomariston arvosteltavaksi

Heikki Liekola, Grotesk Meat Bar, voitti Vuoden Kokki 2014 -tittelin. Kuvassa jälkiruokalautaset viimeistelyvaiheessa.

Heikki Liekola, voitti Vuoden Kokki 2014 -tittelin kolmannella yrittämällään. Taskussa on mitaleista koko värisuora.

Heikki Liekola, semifinaalin pääruoan valmistus

Ismo Sipeläinen, finaalin jälkiruoka nousee

Toni Kostian, finaalin alkuruoka nousee

Toni Kostian, finaalin pääruoka viedään tuomariston arvosteltavaksi

Sakari Rautianen, finaalin pääruoka tarjoillaan pöytiin

Mikko Kaukonen, finaalin pääruoan valmistus

Petri Niilola, finaalin alkuruoka nousee

Simo Pietarinen, semifinaalin alkuruoan valmistus

Vuoden_Kokki_2014_finaali_pääruoka_Heikki_Liekola

Vuoden_Kokki_2014_finaali_alkuruoka_Heikki_Liekola

Vuoden_Kokki_finaali_tuomaristo

Finaalin tuomaristo työssään. Mestarit edestä lukien Sven Erik Renaa, Paul Svensson, Filip Langhoff, Erik Mansikka, Michael Björklund ja Even Ramsvik.

Vuoden Tarjoilija Toni Yksjärvi ja Vuoden Kokki Heikki Liekola pääsivät voittonsa jälkeen todelliseen mediapyöritykseen. Ennen Gastrossa odottavia edustustehtäviä kaksikko piipahti Ylen Aamu-tv:ssä ja Radio Novan haastattelussa.

Vuoden Tarjoilija Toni Yksjärvi ja Vuoden Kokki Heikki Liekola pääsivät voittonsa jälkeen todelliseen mediapyöritykseen. Ennen Gastrossa odottavia edustustehtäviä kaksikko piipahti Ylen Aamu-tv:ssä ja Radio Novan haastattelussa.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuvat: Elo-säätiö / Manne Stenros ja Juha Björklund, Metos

Vuoden Kokki 2014 -finalistien menut

Mikko Kaukonen, Grotesk, Helsinki
Paistettua haukea, kananmunaa ja ruskistettua voita
Paistettua karitsanfileetä, friteerattua kateenkorvaa ja paistoliemikastike
Puolukka-kaurakakkua, crème fraîche -sorbettia ja puolukkalientä

Toni Kostian, G.W. Sundmans, Helsinki
Hiillostettu haukitartar, kananmunaa, piparjuurta ja kukkakaalia
Karitsansatulaa, glaseerattua kateenkorvaa, herkkusieniä ja sherryetikkakastiketta
”Jäädyke” puolukoista ja crème fraîchesta, suolakaramellia ja kauraa

Heikki Liekola, Grotesk Meat Bar, Helsinki
Paistettua haukea, kananmunaa ja paahdettua kukkakaalia
Kotimaista karitsansatulaa, friteerattua karitsan kateenkorvaa ja paistolientä
Crème fraîche -parfait, puolukkaa ja kaura-puolukkakakkua

Petri Niilola, Lyon, Helsinki
Fenkolilla maustettua haukimureketta, ruskistettua voita ja vanilja-kukkakaalipyreetä
Paistettua karitsansatulaa, kateenkorvaa ja herkkusienikermaa
Crème fraîche -puolukkajäätelöä, omena-kaurapaistosta ja marenkia

Sakari Rautiainen, Casino Helsinki, Helsinki
Haudutettua haukea, kukkakaalia ja lämmintä majoneesia
Paahdettua kartisansatulaa, maa-artisokkaa ja sitruunaa
Puolukkamoussea, jäädytettyä crème fraîchea ja kauramysliä

Ismo Sipeläinen, G.W. Sundmans, Helsinki
Haukea, kananmunaa, tilliä ja kukkakaalia
Karitsanfileetä, herkkusieniä ja sipulia sekä timjamilla maustettu paistinliemi
Puolukkaa, kauraa ja crème fraîche -sorbettia

Vuoden Kokki 2014 -finaaliannokset

 AlkuruokaPääruokaJälkiruokaVideo-
linkit
Heikki Liekola
(Grotesk Meat Bar, Helsinki)

Vuoden
Kokki
2014

Heikki Liekola, finaalin pääruoka nousee
Ismo Sipeläinen
(ravintola G.W.Sundmans)

II-sija
Ismo Sipeläinen, finaalin jälkiruoka nousee
Toni Kostian
(ravintola G.W. Sundmans, Helsinki)

III-sija
Toni Kostian, finaalin alkuruoka nousee
Mikko Kaukonen
(Grotesk, Helsinki)

Finaali-
sijoitus
4-6
Mikko Kaukonen, finaalin pääruoan valmistus
Petri Niilola
(ravintola Lyon, Helsinki)

Finaali-
sijoitus
4-6
Petri Niilola, finaalin alkuruoka nousee
Sakari Rautiainen
(ravintola Casino Helsinki)

Finaali-
sijoitus
4-6
Sakari Rautiainen, finaalin pääruoka tarjoillaan pöytiin

Vuoden Kokki 2014 lyhyesti

Vuoden Kokki 2014
PaikkaHelsingin Messukeskus
TapahtumaGastro Helsinki 2014
VoittajaHeikki Liekola, Grotesk Meat Bar, Helsinki (finaalipisteet 423)
II-sijaIsmo Sipeläinen, G.W. Sundmans, Helsinki (finaalipisteet 416)
III-sijaToni Kostian, G.W. Sundmans, Helsinki (finaalipisteet 407)
FinalistitMikko Kaukonen, Grotesk, Helsinki
Toni Kostian, G.W. Sundmans, Helsinki
Heikki Liekola, Grotesk Meat Bar, Helsinki
Petri Niilola, Lyon, Helsinki
Sakari Rautiainen, Casino Helsinki
Ismo Sipeläinen, G.W. Sundmans, Helsinki
Semifinaalissa karsiutuneetVille Korhonen, Sasso, Helsinki
Jari Kovanen, Demo, Helsinki
Simo Pietarinen, G.W. Sundmans, Helsinki
Kasper Salomäki, A21 Dining, Helsinki
Jarno Seppä, Smör, Turku
Niko Suomalainen, Sasso, Helsinki
Voittajan menu finaalissaAlkuruoka: Paistettua haukea, kananmunaa ja paahdettua kukkakaalia

Pääruoka: Kotimaista karitsansatulaa, friteerattua karitsan kateenkorvaa ja paistolientä

Jälkiruoka: Crème fraîche -parfait, puolukkaa ja kaura-puolukkakakkua
Kilpailuun ilmoittautuneita yhteensä30
PäätuomariFilip Langhoff
Finaalin makutuomaristoFilip Langhoff, Michael Björklund, Erik Mansikka, Sven Erik Renaa (Norja), Even Ramsvik (Norja) ja Paul Svensson (Ruotsi)
Semifinaalin makutuomaristoFilip Langhoff, Kari Aihinen, Michael Björklund, Erik Mansikka, Jouni Toivanen ja Jari Vesivalo
KeittiötuomaritHeikki Härmä ja Mikko Martikainen
KilpailunjohtajaEero Vottonen
Kilpailun järjestäjäELO-säätiö

No comments