Kouluruokakilpailu 2014: Sipoon Söderkulla Skola otti voiton

1 Posted by - 21.03.2014 - Kokkikilpailuja, Tapahtumia, Viimeisimmät uutiset
Kouluruokakilpailu_2014_voittaja_Söderkulla_skola

Kouluruokakilpailun joukkueet erottuivat tunnusväreistä. Söderkullan skolan,  Dennis Sjöholm (vasemmalla), Dennis Lindholm ja Christina Lönnholm kokkasi vihreässä keittiössä.

Gastro Helsinki 2014 -tapahtuman perjantaipäivä huipentui toista kertaa järjestetyn Kouluruokakilpailun finaaliin. Metos-laittein varustetun Messukeskuksen kilpailuareenan valtasi viisi kolmihenkistä joukkuetta, jotka edustivat kouluja Kotkasta, Mustasaaresta, Porista, Sipoosta ja Turusta. Voittajaksi nousi sipoolainen Söderkulla skola. Menun suunnittelusta ja valmistuksesta vastasivat Christina Lönnholm, Dennis Sjöholm ja Dennis Lindholm. Voittajajoukkue sai palkinnoksi matkan Brysseliin.

Joukkueiden tehtävänä oli suunnitella kolmen ateriakokonaisuuden menu, niin että yksittäisen aterian raaka-aineet saivat maksaa yhden euron. Näin kilpailussa oltiin lähellä arkipäivää ja resepteistä saatiin käyttökelpoisia työkaluja suomalaisille koulukeittiöille. Voittajajoukkueen menusta keitto- ja liharuoka ovat Söderkullassa listasuosikkeja.

Kilpailun tuomaristo edusti monialaista osaamista. Se oli koottu koululaisista ja opettajista sekä alan päättäjistä ja vaikuttajista. Sipoolaisten menusta tuomaristo kiitteli erityisesti porkkanasosekeittoa ja kasvisrisottoa. Tiimin kisareseptiikkaa täydensivät vielä broilernuijat ja kaura-ruissämpylät.

Voittaja otti vauhtia vuodesta 2012

Kilpailu on ohi ja voittajat selvillä. Juontaja Jaakko Saariluoma kyselee Dennis Lindholmin tunnelmia palkintojenjaossa.

Miltä nyt tuntuu? Juontaja Jaakko Saariluoma kyselee voittajajoukkueen Dennis Lindholmin tunnelmia palkintojenjaossa.

Sipoon tiimi kävi katsomassa ensimmäisen kouluruokakilpailun finaalin keväällä 2012. Siitä lähti matka kohti 2014 finaalia. Kisakeittiössä jännitettiin sekä ruokaa laitettaessa että tuloksia odotellessa, mutta tunnelmaa rentoutti huikea oman koulun kannustusjoukko. Myös Porista, Mustasaaresta, Kotkasta ja Turusta kisapaikalle saapuneet tukijoukot pitivät huolen siitä, että hiljaisia hetkiä ei ollut.

Kouluruokakilpailussa oli alusta loppuun saakka mahtava tunnelma. Energinen juontaja Jaakko Saariluoma sai katsomon elämään hengessä mukana ja tapahtuma jäi varmasti kaikkien paikalla olijoiden mieleen. Kouluruokakilpailun tavoitteena on nostaa kouluruuan ja sen tekijöiden arvostusta. Tässä onnistuttiin erinomaisesti, sillä tapahtuma sai hyvän medianäkyvyyden.

Finaalireseptit jakoon kaikille Suomen kouluille

Yhtenä tapahtuman tavoitteena oli saada uusia ja jo koulukeittiöissä hyväksi havaittuja reseptejä kaikkien Suomen koulukeittiöiden vapaasti käytettäväksi.

– Kouluruoka yhdistää meitä kaikkia: se kiinnostaa, puhututtaa ja herättää tunteita päivittäin. Valmistetaanhan Suomessa vuosittain 171 miljoonaa ruoka-annosta koululaisille. Kisan jälkeen kaikki Suomen koululaiset pääsevät arvioimaan finalistien ateriakokonaisuuksia. Useimmat reseptit toimivat sellaisenaan myös päiväkoti-ikäisten ruokalistalla sekä palvelutalon lounastarjoilulla. Tekeväthän finalistitiimit omilla kotipaikkakunnillaan koululounaiden lisäksi monesti aterioita myös muille kuntalaisille, muistuttaa IsoMitan keittiömestari Mia Kettunen.

Kouluruokakilpailun järjesti Continental Foods Finland / IsoMitta. Kilpailun yhteistyökumppaneita olivat Lantmännen, Go Green, Helsingin Mylly ja ELO-säätiö. Kilpailuareenana toimivat Metoksen varustamat keittiöt.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuvat Juha Björklund, Metos

No comments