Kaukolankodissa laitettiin lämpötilat kerralla kuntoon

1 Posted by - 28.08.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta

Kaukolankodin vanhainkodin keittiö Laitilassa huolehtii kunnan hoitopalvelupuolen aterioiden valmistamisesta. Omien asiakkaiden lisäksi aamiaiset, lounaat ja päivälliset valmistetaan kolmen kilometrin päässä sijaitsevan terveyskeskuksen kahdelle osastolle. Lisäksi keittiö valmistaa, pakkaa ja lähettää kotipalveluateriat kylminä arkisin noin 35-55 ja viikonloppuisin noin 40 kotiateriapalvelun asiakkaalle. Jotta myös terveyskeskuksen osastojen asiakkaat saisivat ruoan oikeanlämpöisenä, kunta hankki uudet lämpötilahallitut ruoankuljetusvaunut, joissa kuuma pysyy kuumana ja kylmä kylmänä.

Laitila annokset

Keittiöpäällikkö Juha Laiho kertoo, että kuljetusratkaisu on olennainen osa koko laatuketjua. Kaukolankoti valmistaa myös kaupungin terveyskeskuksen ja kotipalvelun ateriat.

Kaukolankodin valmistuskeittiössä asiakaskohtaiset ateriakokonaisuudet kootaan tarjottimille keskitetyn jakelun hihnalla viiden ihmisen voimin. Tämän jälkeen ateriatarjottimet asetetaan uusiin Metos Burlodge RTS CT –vaunuihin. Vaunun sisällä keskellä oleva väliseinä jakaa vaunun kuumaan ja kylmään puoleen. Kun tarjotin työnnetään vaunuun, sen toinen puoli tarjottimesta jää lämpimälle ja toinen puoli kylmälle puolelle. Näin ateriakokonaisuuden lämpimät ruoat pysyvät lämpiminä ja kylmät kylminä.

Kun tarjottimet aterioineen ovat vaunussa, sen ovi suljetaan ja vaunu kytketään sähköverkkoon noin 15 minuutiksi. Tänä aikana kuumalle puolelle puhalletaan lisää kuumaa ilmaa ja kylmälle puolelle kylmää ilmaa. Näin hihnajaon aikana muuttuneet lämpötilat saadaan korjatuksi ja ne säilyvät määräysten mukaisina koko kuljetuksen ajan aina asiakkaille asti.

Kuljetus tapahtuu perälautanosturilla varustetulla kuorma-autolla. Nokkamukit ja muut pientavarat toimitetaan samalla kuljetuksella mustissa laatikoissa terveyskeskuksen osastoille. Kuljettaja vie vaunut perille osastoille saakka. Osastoilla tarjottimille lisätään leivät ja juomat sekä tarvittaessa lääkkeet. Vaunut palautuvat ruokailun jälkeen astioineen Kaukolankodin keittiöön, jossa ne puhdistetaan ja astiat tiskataan.

Koulutus tärkeä osa käyttöönottoa

Keittiöpäällikkö Juha Laiho on tyytyväinen uusiin ruoankuljetusvaunuihin.

– Tutustuimme vaihtoehtoihin ja Metoksen vaunut ja osaaminen vakuuttivat. Suurin riskihän tässä on vaunujen toimivuus ja huolto, koska ruoka pitää saada toimitettua joka päivä, Juha Laiho toteaa.

Juha Laiho kehuu myös Metoksen koulutusta, joka hänen mielestään huomioi henkilöstön erinomaisesti. Uudet vaunut ja niiden käyttö koulutettiin rauhalllisesti ja perusteellisesti asiakkaan ehdoilla. On taito esittää ja perehdyttää uudet asiat siten, että koko henkilöstö ymmärtää millaisesta muutoksesta on kysymys, miksi hankinta on tehty ja mitä se merkitsee niin heidän oman työnsä kuin palveltavien asiakkaiden kannalta.

Yhtä lailla laitetoimittajan on tärkeää opastaa henkilöstö alusta asti ottamaan uusista vaunuista kaikki hyöty irti ja käyttämään vaunuja oikein. Vaunujen käyttö sinänsä on yksinkertaista, mutta äärettömän arvokkaita ovat ne käytännön vinkit, jotka kokenut kouluttaja pystyy henkilöstölle antamaan. Vinkkien avulla säästyy monelta turhalta kokeilulta ja mahdolliselta epäonnistumiselta.

Laadun takana osaava ja kokenut henkilökunta

Juha Laihon ohella Kaukolankodin keittiössä työskentelee kahdeksan vakituista työntekijää. Loma-aikoina ja yllättävissä henkilöstötarpeissa lisäapua saadaan 3-4 vakioapulaiselta. Tutut ihmiset tuntevat talon tavat ja ovat kuin omaa väkeä.

Juha Laiho on työskennellyt Laitilan kunnalla kolme ja puoli vuotta. Aiempi kokemus ravintolapuolelta on antanut hyvät lähtökohdat kehittää laitteiden ja koneiden kautta kunnallista ruokapalvelua. Hyvänmakuinen ja ravitseva ruoka tarvitsee aina ammattitaitoiset tekijät ja hyvät työkalut. Laitehankinnoissa edetään harkiten pala kerrallaan. Vaunuhankintaa vauhditettiin, jotta ruokien lämpötilat saatiin kohdilleen. Ruokia kuljetettaessa koko ketjun eli valmistavan keittiön, kuljetuksen ja osastotarjoilun on toimittava, jotta ruoka on mahdollisimman hyvää, kun se tarjotaan asiakkaille. On muistettava, että ruokailu on monelle vanhukselle monessakin suhteessa tärkeä hetki ja tapahtuma siinä arjessa, jota he elävät. Osaavat ihmiset ja nykyaikainen tekniikka luovat hyvät perusedellytykset tuottaa ruokapalvelua, joka jää mieleen ja maistuu kielellä.

Teksti: Juha Jokinen, Metos

Kuva: Juha Björklund, Metos

No comments