Uudistunut Messukeskus ottaa Gastro-vieraat vastaan

1 Posted by - 10.01.2014 - Ammattikeittiöitä Suomesta
Messukeskuksen ylätasanteella sijaitseva Fazer Café on toteutettu kahvilakonseptille tutuilla tunnusmerkeillä. Sijainti mahdollistaa aukioloaikojen venyttämisen myös varsinaisten tapahtuma-aikojen ulkopuolelle.

Messukeskuksen ylätasanteella sijaitseva Fazer Café on toteutettu kahvilakonseptille tutuilla tunnusmerkeillä. Sijainti mahdollistaa aukioloaikojen venyttämisen myös varsinaisten tapahtuma-aikojen ulkopuolelle.

Helsingin Pasilassa sijaitseva Messukeskus on kokenut viimeisen parin vuoden aikana mittavia uudistuksia. Rakennuksen kokonaispinta-ala, 114 000 neliömetriä takaa sen, että joku nurkka on aina työn alla. Kesän 2013 ehdottomasti näkyvin muutos oli ravintolamaailman uudistus. Projektin tarkoituksena oli valjastaa ravintolapalvelut yhä luontevammaksi osaksi messujen ja muiden tapahtumien kokonaistarjontaa.

Fazer operoi suurinta osaa Messukeskuksen ravintolapalveluista. Cafe & Shops -yksikössä työskentelevä kehityspäällikkö Sauli Korvenoja kertoo, että uudistustöissä pyrittiin erottamaan eri ravintolapisteiden tarjonta entistä selkeämmin toisistaan. Tarjonta pilkottiin oman vahvan identiteetin omaaviin palvelupisteisiin, joista jokainen messukävijä löytää oman suosikkinsa.

Alagalleriasta ravintolakatu

Pikavilkaisu uusiin ravintoloihin ja kahviloihin osoittaa, että kahta samanlaista ei tosiaan löydy. Fazer Café on tarkoitettu hemmotteluhetkiin messu- tai kongressitapahtuman keskelle. Eat & Meet, eli entinen Galleria Ravintola toimii

Fazer Café tarjoaa laajan valikoiman erikoiskahveja sekä suolaista ja makeaa arjen herkutteluhetkiin. Smoothie on yksi aampäivän suosikkituotteita.

Fazer Café tarjoaa laajan valikoiman erikoiskahveja sekä suolaista ja makeaa arjen herkutteluhetkiin. Smoothie on yksi aampäivän suosikkituotteita.

kotiruokakonseptilla ja palvelee myös talon henkilöstöravintolana. Urheiluviihdettä ja juomatarjontaa yläkerrassa yhdistää Messari Sports Bar.

Näyttelyhallien välisellä keskikäytävällä, Gallerian ravintolamaailmassa Fazerin operoimia paikkoja ovat suolaisen nälkää torjuva Olut & Vursti, yhdessä kaupungin matkailuviranomaisten kanssa toteutettu Helsinki Café, á la carte -tyyppinen ruokaravintola Table, suolaista ja makeaa viinin ja kuohuvan kyytipoikana tarjoava Wine Corner, kioskipalveluista vastaava Stop & Shop sekä makean ystävien Candy & Ice.

– Fazer on ravintoloissa ikään kuin allekirjoittajana. Esimerkiksi ruokalistoissa, lautasliinoissa, työasuissa ja muissa vastaavissa yksityiskohdissa näkyvä Fazer-nimi on antaa lupauksen laadusta. Yläkerran Fazer Café on puolestaan kyseisen kahvilakonseptin mukaan toteutettu. Sen omat vahvat tunnusmerkit säilyivät, vaikka toimmekin sen messuympäristöön, Sauli Korvenoja selvittää.

Keskitetty tuotanto, räätälöity palvelu

Messukeskuksen Wine Corner mukautuu helposti kunkin tapahtuman tapahtuman tarpeisiin. Tilaa on käytetty paljon muun muassa paljon lehdistötilaisuuksissa.

Messukeskuksen Wine Corner mukautuu helposti kunkin tapahtuman tarpeisiin. Tilaa on käytetty paljon muun muassa lehdistötilaisuuksissa.

Messukeskuksen ruokatuotanto on keskitetty keskuskeittiöön, josta lähtee ruokaa niin lounaspöytään kuin istuviin illallisiin. Anniskelupaikkoja rakennuksen sisällä on lähes 50 000, joten ruokamäärätkin nousevat isoissa tapahtumissa tonniluokkaan. Keskitetyn valmistuksen avulla näyttelytiloja lähellä olevat neliöt on saatu säästettyä mahdollisimman hyvin asiakaskäyttöön. Messukeskuksen useimpia tapahtumia leimaa kellonajan mukaan elävät suuret kysyntäpiikit.

– Aika tarkkaan laskimme miten läpimeno riittää ja aika hyvin olemme onnistuneet myös lauantain ruuhkahuippujen kohdalla. Yleistä sääntöä ei ole, vaan messujen luonne sanelee sen milloin ja minne se suurin kysyntäpiikki ajoittuu, Sauli Korvenoja kertoo.

Talon ravintolatoimen päällikkö Eija Kinnunen on ollut yrityksen palveluksessa vuodesta 2001, mutta Messukeskus on hänelle toimintaympäristönä alle vuoden vanha tuttavuus.

– Tänne oli kiva tulla ja onneksi ehdin myös osallistua uusien palvelujen suunnitteluvaiheeseen. Ilmapiiri on todella innostava ja monipuolinen. Kaikki ovat olleet innolla kehittämässä asioita ja rohkea uuden etsiminen leimaa kaikkea tekemistä, Eija Kinnunen kiittelee.

– Kevään aikana tulemme säätämään ravintolatarjonnan entistä paremmin kunkin messutapahtuman segmentin mukaisesti, Eija Kinnunen lupaa,

Ravintola Tablessa kokit työskentelevät avokeittiössä. Annosten pääkomponentit tulevat talon keskuskeittiöstä ja ne viimeistellään tarjoiluvalmiiksi avokeittiössä.

Ravintola Tablessa kokit työskentelevät avokeittiössä. Annosten pääkomponentit tulevat talon keskuskeittiöstä ja ne viimeistellään tarjoiluvalmiiksi avokeittiössä.

Esimerkiksi MP-messuilla ja American Car Show’ssa kysytään ribsejä ja hampurilaisia, kun taas Venemessujen väki on enemmän saaristolaispöydän antimien perään. Myös erilaisten terveysteemojen toteuttaminen tapahtumakohtaisesti on mahdollista. Uusien ravintoloiden ansiosta variaatiot on entistä helpompi toteuttaa kustannustehokkaasti ja ruuhkahuippujen aiheuttamat kysyntäpiikit huomioiden.

Palvelua myös porttien sulkeuduttua

Kaupunkirakennetta ja erityisesti liikkumista ajatellen Messukeskus sijaitsee erinomaisessa paikassa. Eija Kinnunen kertoo, että tätä on pyritty hyödyntämään tehokkaasti ja pääsemään vielä paremmin irti entisaikojen ajattelutavasta, jonka mukaan messuilta piti aina lähteä ravintolapalvelujen perässä kaupungille. Uutta ajattelutapaa on haettu muun muassa aukioloaikoja venyttämällä. Messuthan palvelevat aina sekä kävijöitä ja että näytteilleasettajia. Näistä jälkimmäiselle joukolle palvelujen joustavuus, vaivattomuus ja erottuvuus ovat erittäin tärkeitä päätöskriteerejä.

– Wine Corner on saanut näytteilleasettajilta hyvän vastaanoton. Hallin ja Galleria-käytävän välissä sijaitseva tila on monipuolinen ja sitä on käytetty paljon esimerkiksi lehdistötilaisuuksien pitopaikkana. Sen voi halutessaan brandata

Kokit Kaita Puht (vasemmalla) ja Samuel Burton lupaavat, että Table on pöytiin tarjoilusta huolimatta mutkaton ruokapaikka, jossa annokset saa kiireenkin keskellä ilman pitkää odotelua.

Kokit Kaita Puht (vasemmalla) ja Samuel Burton lupaavat, että Table on pöytiin tarjoilusta huolimatta mutkaton ruokapaikka, jossa annokset saa kiireenkin keskellä ilman pitkää odottelua.

kokonaan itselle. Näytteilleasettajat voivat varata muitakin ravintoloita vaikka messupäivän päätteeksi, Eija Kinnunen kertoo.

Tätä artikkelia kirjoitettaessa Gastro Helsinki 2014 -tapahtumaan on alle 100 päivää aikaa. Gastroon mennessä monta uudistusta ehditään ottaa käyttöön. Suurten messujen ja kongressien lisäksi ravintolat mukautuvat mitä erilaisten tapahtumien käyttöön. Yksi erikoisimmista on kahdesti kisattu Messujuoksu, jolle oli tehty sisätiloihin peräti 5 km pituinen reitti. Tila on siis todella monikäyttöinen ja on ansainnut paikkansa myös ennätystenkirjassa. Onhan siellä ajettu helmikuussa 2013 sisätilojen nopeusennätys, 140 km/h. Kuskina oli Mikko Hirvonen ja ajopelinä noin 300 kiloa painava crosscart-auto.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuvat: Juha Björklund, Metos

 

 

Olut&Vursti on makkara- ja olutbaari, jossa nälkä ja jano lähtevät rennossa seurassa. Makkara-annosten kyytipojaksi voi valita erilaisia lisukkeita.

Olut&Vursti on makkara- ja olutbaari, jossa nälkä ja jano lähtevät rennossa seurassa. Makkara-annosten kyytipojaksi voi valita erilaisia lisukkeita.

1 Comment