m/s Finlandia kuljettaa ja viihdyttää

1 Posted by - 08.10.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta


//

Helsingin ja Tallinnan välillä kulki viime vuonna yli seitsemän miljoonaa reittimatkustajaa ja liikenteen ennustetaan yhä kasvavan noin viiden prosentin vuositahtia. Eckerö Line on aloittanut säännöllisen reittiliikenteen Helsingin ja Tallinnan välillä vuonna 1994.  Nykyään Eckerö Line liikennöi tällä reitillä yhdellä autolautalla, m/s Finlandialla. Helsingin Länsisatamasta Tallinnaan kuljetetaan sekä rahtiliikennettä että matkustajia. Laajat matkailupalvelut Virossa kuuluvat myös varustamon risteilytarjontaan.

M/s Finlandia aloitti Helsingin ja Tallinnan välisessä liikenteessä vuodenvaihteessa 2013. Finlandia on alkujaan valmistunut vuonna 2001 Italialaiselle varustamolle. Eckerö osti aluksen vuonna 2012 ja teetti sille perusteellisen ilmeen muutoksen. Finlandia nimi tuli yleisöäänestyksen tuloksena. Uusi m/s Finlandia seilaa Suomen lipun alla.

m/s Finlandian keittiö

Laivakeittiöissä pintojen helppo puhdistettavuus on yksi suunnittelun kulmakivistä. Pintoja hallitsee ruostumaton teräs.

Kilpailu Tallinnan ja Helsingin välisistä laivamatkustajista on jatkuvasta kasvusta ja lisääntyvästä kysynnästä huolimatta kovaa. Eckerö Line panostaa ruoan ja viihteen avulla siihen, että 2,5 tuntia kestävän risteilyn aikana laivalla aidosti viihdytään. Vaikka laivamatka on lyhyt, ehtii sen aikana harrastamaan yllättävän paljon. Suomalaisuudesta on laivalle rakentunut oma identiteetti. Tämä koskee niin ruokaa, viihdettä kuin sisustusta. Alukseen mahtuu 2000 matkustajaa ja 650 autoa. Finlandialla on kaksi päivittäistä lähtöä molemmista kaupungeista. Tallinnan ensimmäinen vuoro lähtee klo 17.00. Toinen vuoro lähtee klo 23.30 ja on Helsingissä aamulla 07.00. Kaikkien tällä vuorolla kulkijoiden on varattava itselleen myös hyttipaikka. Helsingistä lähdöt ovat vastaavasti 9.00 ja 21.00.

Ravintola joka makuun

Laivalla on tarjolla kuusi erilaista ravintolaa ja kaksi myymälää sekä useita kokoustiloja. Aurinkokantta lukuun ottamatta laivan kaikki ravintolat sijaitsevat samalla kannella. Ruuanvalmistus on keskitetty yhteen pääkeittiöön ja peräkannen kahvilaravintolan yhteydessä toimivaan grillituotteita valmistavaan keittiöön. Kaikki ruuat valmistetaan itse alusta lähtien kotimaisista raaka-aineista eri sesonkien antamat mahdollisuudet hyödyntäen.

Laivan sydän on 400-paikkainen Ravintola Buffet Eckerö. Sen buffetlinjastot tarjoavat ajankohdasta riippuen kahdessa kattauksessa perinteisen loistoluokan meriaamiaisen tai päivällisen. Eli määräsatamassa ei välttämättä heti tarvitse hakeutua ruuan äärelle. Buffet-ravintolan edessä sijaitseva Naissaar-baari on toteutettu

M/s Finlandian linjasto

Herkkuja notkuva buffet-pöytä on risteilyn tavaramerkki myös m/s Finlandialla.

shampanjabaari-konseptilla ja se tuo ripauksen ylimääräistä luksusta matkan kulkuun. Listalta löytyy kuohuvien ja aperitiivien lisäksi viinit, erikoiskahvit ja makeat leivokset sekä pientä suolaista. Aivan keulassa oleva Viihderavintola Nosturi rakentuu keulassa avonaisena kahteen kerrokseen näköalaikkunoiden avautuessa menosuunnassa Suomenlahdelle koko tilan korkeudelta. Matka-ajankohdasta ja sesongista riippuen täällä soivat Suomi-iskelmät tai diskomusiikki.

Pub Telakka ja Jätkäsaari sijaitsevat vierekkäin kannen keskiosassa. Telakka-pubissa esiintyy viikoittain vaihtuva trubaduuri ja torstaisin suomalainen tähtiartisti trubaduurikeikalla. Taiteilijoiden välillä Telakassa menoa siivittää karaoke. Olohuonetyyppinen Pub Jätkäsaari tarjoaa rauhallista nautiskelutilaa hyvien juomien ja laajan olutvalikoiman kera.

Laivan peräkannelle sijoittuva Cafeteria Satama tarjoaa näköalat kahdessa kerroksessa peräaallokon suuntaan. Pitkistä lasikkolinjoista löytyy niin suolaista kuin makeaa ja grillikeittiön listalta voi tilata lämpimän aterian. Salin suuret TV-näytöt toimivat myös mainiosti kisakatsomoina kansallisille urheilutapahtumille.

Infon viereen laivan keskiosaan sijoittuva Lounge Café on liikematkustajille tarkoitettu tyylikäs kahvila näköalaikkunoiden kera. Lounge tarjoaa kevyen aamiaisbuffetin tai salaattibaarin vuorokaudenajasta riippuen.

Kaiken kruununa on m/s Finlandian aurinkokansi, jossa sijaitsee 400-paikkainen terassiravintola Bar Laituri. Kantta suojaavat tuuliseinät ja osa ravintolasta on katettu, mutta tietysti viime kädessä viihtyvyyden täällä määrää säiden haltija.

Katse horisonttiin

Tänään Helsingin ja Tallinnan välistä matkailua värittävät eri medioissa lähes päivittäin puheenaiheena olevat alkoholin tuontiin liittyvät asiat. Työperäinen matkustus ja turismi suuntaan ja toiseen ovat kuitenkin kaupunkien välisen vakaan liikenteen kasvun tukijalka. Tallinnan ja Helsingin läheisyys on myös hyvä kilpailuvaltti ajatellen koko Itämeren alueelle suuntautuvaa matkailua. Yrittäjän kannalta tietysti pelkkä volyymin kasvu ei ole tae lisääntyville kate-peuroille. Yhä kehittyvät ja monipuolistuvat matkailutuotteet, väestön lisääntyvä vapaa-aika, varallisuus ja laatutietoisuus antavat tilaa myös parempikatteisten matkailupalvelujen lisäämiseen reittimatkustamisen rinnalle. Paras kasvu taitaa olla vielä edessä.

Teksti ja kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments