Näköalaravintola Haikaranpesä tarjoaa korkeamman tason makuelämyksiä

1 Posted by - 23.10.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta, Viimeisimmät uutiset

Ravintola Haikaranpesän sali kiertää 360 astetta keittiön ympäri. Suosituimmat pöydät sijaitsevat merinäköalojen puolella.Jos uskoo siihen, että hyvä ruokailuhetki muodostuu kolmen hyvän kokonaisuudesta eli itse ruoasta, miljööstä ja maisemista, niin kannattaa käydä kokemassa millaisen elämyskokemuksen saa näköalaravintola Haikaranpesässä Espoon Haukilahdessa. Vuonna 1968 käynnistynyt ravintolatoiminta jatkuu edelleen tänään täysin vuonna 2012 uudistetuissa tiloissa. Lounas- ja tilausravintolatoiminta jatkuu nyt jo kolmannen yrittäjäsukupolven perinteikkäässä ohjauksessa.

 

Näköalaravintola Haikaranpesä sijaitsee Haukilahden toimivan vesitornin huipulla. Kun rakennusta lähestyy ja katsoo sen viereltä ylöspäin, niin ei uskoisi, että torni on 1960-luvulta. Kokonaisuus näyttää ennemminkin futuristiselta ufolta, lentävältä lautaselta tai suunnattoman suurelta maljalta, josta voisi juoda isompaankin janoon. Sananmukaisesti näin myös tehdään, sillä ravintola Haikaranpesä sijaitsee toimivassa vesitornissa, joten ainakin paikallista vettä on tarjolla enemmän kuin riittävästi. Malja seisoo tukevasti viidellä jalalla: neljä kapeaa jalkaa ympäröivät keskellä sijaitsevaa,  selvästi paksumpaa jalkaa, jonka sisällä kulkee ravintolan asiakas- ja tavaravirrat.

Ravintola Haikaranpesä sijaitsee Espoossa Haukilahden vesitornin huipulla. Henkilökunta saa ihailla luontoisetuna merellisiä maisemia. Näköaloihin sopivan ravintolakokemuksen tekijät vasemmalta: Hilkka Terävä, Kari Suomi, Johanna Keinonen, Jenni Hytönen ja, Jouni Puustelli

Haikaranpesän henkilökunta saa ihailla luontoisetuna merellisiä maisemia. Näköaloihin sopivan ravintolakokemuksen tekijät vasemmalta: Hilkka Terävä, Kari Suomi, Johanna Keinonen, Jenni Hytönen ja Jouni Puustelli.

Alakerran aulatiloista hissi nostaa asiakkaat tornin huipulle 76 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ikkunapöytiä on tarjolla runsaasti, koska ravintolasali on pyöreä ja se kiertää koko tornin ympäri täydet 360 astetta. Suosituimmat pöydät lienevät meren puolella, mutta ihan mukavat ovat maisemat muihinkin suuntiin.

Ravintola Haikaranpesän noutopöydässä on panostettu makuihin, runsauteen ja näyttävään esillepanoon. Lämpimien ruokien lämpötilanhallinta on toteutettu perinteisten vesihauteiden sijaan induktiotasoilla.

Noutopöydässä on panostettu makuihin, runsauteen ja näyttävään esillepanoon.

Selkeällä säällä maisemaa voi ihastella kilometrikaupalla joka suuntaan. Tätä kannattaakin tehdä kaikessa rauhassa ennen ruokailua, sen aikana ja sen jälkeen. Kesällä pääsee myös ulos. Koska maisemat eivät häviä tai katselemalla kulu, niin pian voikin jo siirtyä ihastelemaan merellistä lounaspöytää. Siinä voikin vierähtää seuraava tovi miettien mistä aloittaisi ja mitä kaikkea maistaisi. Jo kylmässä pöydässä on tarjolla kolmisenkymmentä eri tuotetta kaikille aisteille. Makumatka voi siis alkaa.

– Kaikki pöydän antimet on valmistettu hyvin pitkälle itse hyvistä raaka-aineista. Ainoastaan savustettu kala tulee valmiina, koska emme täällä savusta, keittiöpäällikkö Kari Suomi kertoo.

Noutopöytään kuuluvat myös lämpimät ruoat, jotka on siististi tarjolla induktiotasoilla – lihaa, kalaa, lisäkkeitä.

– Nämä ovat helppo pitää puhtaana, Kari Suomi kehaisee ja iloitsee siitä, että hauteista nousevasta vetisestä keitetyn veden tuoksusta on päästy eroon.

Maittavan ateriakokonaisuuden kruunaa jälkiruokabuffet, jossa sielläkin on toistakymmentä tuotetta tarjolla juustoista makeisiin herkkuihin.

Näköalaravintola Haikaranpesän merellinen ja runsas lounasbuffet on avoinna arkisin kello 11-15 ja viikonloppuisin kello 12-17. Iltaisin paikka toimii tilausravintolana 10-150 hengen ryhmille. Keittiöpäällikön mukaan uudessa avokeittiössä on helppo työskennellä ja sieltä on helppo tuoda tuoretta tavaraa esille. Noutopöydän antimia ja esillepanoa vilkaisemalla huomaa, että siihen on panostettu todella paljon.

– Buffetin pitää olla aina näyttävä, oli asiakkaita sitten viisi tai viisikymmentä, Kari Suomi painottaa.

Perinteikkään ravintolan asiakaskunnassa on asiakkaita, jotka nauttivat jo kolmannessa sukupolvessa ravintolan palveluista. Kun siis mennään ulos syömään hyvin, niin mennään Haikaranpesään. Monet aikuisista asiakkaista ovat käyneet Haikaranpesässä syömässä jo lapsena. Viikolla lounalla käy enemmän liikemiehiä, toki perheitäkin, mutta erityisesti viikonloppuna asiakaskunnassa on paljon perheitä.

Ravintola Haikaranpesän keittiö sijaitsee salin keskellä. Pyöreät muodot asettavat oman haasteensa tilankäytölle.

Ravintola Haikaranpesän keittiö sijaitsee salin keskellä. Pyöreät muodot asettavat oman haasteensa tilankäytölle.

Remontin läpikäynneen ravintolan asiakasmäärät ovat kasvaneet. Iltojen tilausravintolatoiminta istuu hyvin yritystilaisuuksien lisäksi muun muassa erilaisille kaveriporukoille. Myös lounasasiakkaiden määrä on kasvanut. Perinteiset joulupöydät ja monet muut juhlat, kuten vappu varataan täyteen jo hyvissä ajoin, kuten on tehty jo monina vuosina.

Ravintola Haikaranpesän omistavan Enres Oy:n toimitusjohtaja Aimo Bonden, jolla on peräti 50 vuoden kokemus ravintola-alalta Suomessa, on oikea ihminen vastaamaan, miksi Haikaranpesä menestyy vuodesta toiseen.

– Kyllä se on tuo laadukas noutopöytä, mutta myös valoisat ja tyytyväiset asiakkaat ja miljöö, Aimo Bonden luettelee ja jatkaa kuvailemalla paikan ainutlaatuista tunnelmaa:

– Kun aamupäivällä katsoo täältä horisonttiin, niin päivä on pelastettu. Asiakkaat arvostavat sitä, että täällä on helppo valita mitä haluaa syödä, palvelu on nopeaa. Paikka koetaan myös rauhallisena ja kiireettömänä.

Ravintola Haikaranpesässä pyöreän tornin sanelemat muodot toistuvat myös noutopöydässä. Induktitekniikalla toteutetut lämpöpöydät ovat energiatehokkaita ja helppoja pitää puhtaana.

Induktiotekniikalla toteutetut lämpöpöydät ovat energiatehokkaita ja helppoja pitää puhtaana.

Haikaranpesässä kannattaakin syödä ajan kanssa ja jättää arjen kiireet viimeistään tornin juurelle. Muusta ympäristöstä kokonsa ja muotonsa puolesta erottuva rakennus saadaan pimeän tullen vielä paremmin esille. Uudet ulkovalot on varustettu erilaisilla valo-ohjausohjelmilla. Näiden avulla torni voidaan pukea ajanmukaiseen asuun oli sitten syksy, joulu tai uusi vuosi.

Sijainti meren läheisyydessä yläilmoissa antaa Haikaranpesän asiakkaille monta syytä tulla uudelleen. Neljä eri vuodenaikaa ja maisemat kaikkiin neljään pääilmansuuntaan johdattelee jo kuuteentoista käyntiin. Sitten voikin aloittaa taas alusta. Johan siinä ajassa ehtii jo maisemakin muuttua. Niin ja jos joulupöydän haluaa juuri tiettyyn ilmansuuntaan, niin hyvää kannattaa aina myös jonottaa.

Teksti: Juha Jokinen, Metos

Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments