Ravintola Goto – tyyliä, tunnetta ja tekemisen meininkiä

1 Posted by - 21.10.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta, Viimeisimmät uutiset

Vanhan Rauman keskusta on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka niin kotimaisille kuin ulkomaalaisille matkailijoille. Kesäksi 2013 Ravintola Goto avasi ovensa idyllisen torin kulmassa. Teema ”hyvää ruokaa itse tehtynä hyvistä paikallisista raaka-aineista” ja mausteeksi reilusti tunnetta, tuntuu vetävän hyvin. Goton ovi on käynyt tiuhaan heti ensimmäisistä päivistä alkaen.

Ravintola Goton menestyksekkäälle alulle on varmasti monta pätevää syytä. Hyvä sijainti, laadukas ruokalista ja taustalla kokeneet ammattilaiset ovat kaikki tärkeitä. Kun pöllähdimme kameran ja muistilehtiön kanssa paikalle aurinkoisena kesäkuun aamuna, niin aistimme neljännen tärkeän syyn menestykselle. Nykyajan puhekielellä sitä voisi kuvata sanoilla positiivinen pöhinä.

Ravintola Goto, Rauma

Menestyksekäs alku

Heti astuttuamme sisään huomasimme, että ravintolassa oli tekemisen meininki. Ravintolan ovet eivät olleet vielä tuona päivänä auenneet ruokailijoille, mutta keittiössä tehtiin jo töitä tiukalla tahdilla. Selvästikin meneillään oli sprinttikilpailu eikä mikään pitkän matkan kyttäilyjuoksu. Säädimme kameran urheilukuvausasentoon varmistaaksemme, että kuvamme onnistuvat, sillä keittiössä ei kukaan seissyt paikoillaan ja veitset naputtivat leikkuulautoihin kuin konekiväärit tuottaen juuri oikeankokoista ja -näköistä raaka-ainetta päivän annoksiin.

Ravintolapäällikkö Ninni Viitanen toivotti meidät heti ovelta tervetulleeksi ja kahvikupit ilmestyvät eteemme salamannopeasti. Istahdimme keittiön antotiskin eteen korkeille tuoleille katsomaan tätä ammattilaisten joka-aamuista työesitystä. ”Tsak-tsak-tsak”, ääni oli kuin tehdastyössä, mutta tunnelma oli silti kotoinen.

Kompakti keittiö

Ravintola Goton keittiössä herja lentää ja työt sujuvat. Kompaktin kokoisesta tilasta saadaan sujuvasti ulos sekä Á la carte -annokset että suurempina määrinä valmistettavat lounasruoat. Työskentely keittiössä sujuu kuin hyvin harjoiteltu rivitanssi. Pienessäkin tilassa annokset nousevat ammattitaidolla. Vasemmalta: Santeri Stenvall, Emmiina Lehtonen, Teemu Laurell ja Juho Jokela

Ravintola Goton keittiössä herja lentää ja työt sujuvat. Pienessäkin tilassa annokset nousevat ammattitaidolla. Vasemmalta: Santeri Stenvall, Emmiina Lehtonen, Teemu Laurell ja Juho Jokela.

Ninni kertoi meille eilisillan olleen pitkä ja tuvan täynnä. Lounasta meni noin 160 ja annoksia kaiken kaikkiaan kolmisen sataa. Ja sama tahti näytti jatkuvan vierailupäivänämme. Ravintolan keskusyksikkö, keittiö, on kooltaan vain noin 3 x 6 metriä. Tämän tilan etulinjaan uppoaa kompakti tehopakkaus, kuusijohteinen SelfCooking Center, jonka alla on pikajäähdytyskaappi. Kokonaisuuden vieressä on Metos Chef 40 -kiertoilmauuni ja neljäpaikkainen induktioliesi. Taustalla on muutama pienempi laite, kuten sirkulaattori. Mainitut laitteet vaativat muutaman neliömetrin, joten kovin paljon tilaa ei jää jäljelle itse tekijämestareille. Heitä hääräsi keittiössä tuona aamuna seitsemän. Voisi siis todeta urheilutermein, että tiivis paketti.

Nimekkäät joukot Goton takana

Ravintola Goton maistuvat annokset lähtevät television Top Chef –kilpailusta (2012) tutun Teemu Laurellin ohjaaman tiimin hyppysistä.

– Me ollaan koko kööri yhtä vaille raumalaisia, Teemu Laurell heittää ja intoutuu kertaamaan Top Chefin tuloksia.

– Siinä kisassa kävi niin, että raumalainen voitti ja porilainen hävisi, Teemu Laurell jatkaa.

Viittaus osuu pöydän toisella puolella olevaan kollegaan, Janne Herpolaan, joka on alkujaan porilainen ja oli mukana samassa Top Chef -kisassa. Aloittelija ei ole myöskään Teemun vieressä häärivä Juho Jokela, joka on yksi ravintolan osakkaista.

Rauman torin kulmalle kesällä 2013 avattu Ravintola Goto tarjoaa makuelämyksiä idyllisessä puutalomiljöössä. Moderni baari sointuu hyvin muuhun sisustukseen.

Rauman torin kulmalle kesällä 2013 avattu Ravintola Goto tarjoaa makuelämyksiä idyllisessä puutalomiljöössä. Moderni baari sointuu hyvin muuhun sisustukseen.

Pienessä keittiössä pitää olla huumoria, koska homma menee väkisin jo neliöiden puolesta kontaktipeliksi. Jos kaverillinen naljailu meinaa karata käsistä, niin porilaisella Janne Herpolalla on kirjaimellisesti aina ässä hihassa. Keneltäkään ei liene jäänyt huomaamatta, kuka vei jääkiekon SM-liigan mestaruuden 2013 – ja millä tyylillä ja asenteella. Onnea vaan Poriin.

Jääkiekko, jopa MM-tason sellainen, on lähellä myös ravintola Gotoa, jonka taustajoukoista löytyvät muun muassa kiekkosankarimme Petri Vehanen ja Janne Niskala.

Ravintolan puolella Gotossa on asiakaspaikkoja runsaat 70. Kabinetiksi voidaan erottaa 20-30 hengen tila. Terassilla on vielä 20 paikkaa. Vierailupäivänämme oli lounaalla pyttipannupäivä. Goton menun, jossa oli parsaa, kananmunaa, siikaa, kukkakaalia ja mansikkamaitoa, sai alle neljällä kympillä.

Hyvät laitteet osaamisen jatkeena

Teemu Laurell joukkoineen on Metos-keittiöön tyytyväinen.

Ravintola Goto, Rauma. Takapihan terassi.

Takapihan terassi tarjoaa lisää asiakaspaikkoja keskellä idyllistä puutalomiljöötä.

– On se huikee peli tuo SelfCooking Center. Sillä on helppo tehdä ja se pitää tuotteen tasaisena. Se paistaa todella hyvin ja on monipuolinen, Teemu Laurell luettelee. Laitteen ovi käy kuvauspäivänä tiuhaan, sillä Gotossa paistetaan myös leipää – itse leivottua, tottakai.

Mistä sitten tulee nimi Goto ja kuinka se pitäisi lausua? Tuonhan voisi sivistyneesti ulkomaalainen ymmärtää ”mene sinne” (Go to..), mutta tämä arvaus ei osunut oikeaan.

– Se on katos vähän niinku, että ”oo niinku goton”, Teemu Laurell valistaa. Noin siis sanoo raumalainen ”ole kuin kotonasi”. Tämähän istuu vallan mainiosti Goton liikeideaan: mutkatonta, lämminhenkistä, aitoa tunnelmaa.

Julkkiskokit ovat tottuneet vauhdikkaaseen meininkiin ja tietysti myös kameroihin, joten saamme heidät helposti pysähtymään hetkeksi ja ulos Kuninkaankadulle kuvattaviksi.

Ravintola Goto toivottaa vieraat tervetulleiksi Raumalle. Kuvassa vasemmalta: Janne Herpola, Teemu Laurell ja Juho Jokela.

Ravintola Goto toivottaa vieraat tervetulleiksi Raumalle. Kuvassa vasemmalta: Janne Herpola, Teemu Laurell ja Juho Jokela.

Ulkokuvan otettuamme kiitämme kauniisti vauhdikasta kolmikkoa ja päästämme heidät takaisin keittiötöihin, koska asiakkaita alkaa jo pikku hiljaa kertyä oven taakse. Kuulemme vielä lähtiessämme Teemu Laurellin jo karhentuneen, mutta yhä  kannustavan äänen huutavan keittiöön:

– Hyvä äijät, hyvä meidän joukkue, hyvä sali, hyvä, hyvä, hyvä.

Teemulla on edelleen siis kisavaihde päällä ja matsi käynnissä. Hyvää joukkuepeliä, hyvä meininki. Ei muuta kuin ”Go To Rauma” ja kokekaa itse. Torilla tavataan!

Teksti: Juha Jokinen, Metos

Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments