Scandic Park – Suomen suurin hotelli uudistui

6 Posted by - 27.10.2014 - Ammattikeittiöitä Suomesta, Viimeisimmät uutiset
Keittiöpäällikkö Antti Isoniemelä on tyytyväinen uuden keittiön monipuolisuuteen. Scandic Park on tapahtumien keskipisteessä, joten keittiön on mukauduttava.

Keittiöpäällikkö Antti Isoniemelä on tyytyväinen uuden keittiön monipuolisuuteen. Scandic Park on tapahtumien keskipisteessä, joten keittiön on taivuttava aina aamiaistarjoilusta bankettiin ja á la carteen.

Huonemäärällä mitattuna Suomen suurin hotelli, Scandic Park on nyt syksyllä mittavan uudistuksen loppumetreillä. Remonttirukkasta saivat maistaa tekniset tilat, 523 hotellihuonetta, ravintolat, juhlatilat, kokoustilat ja aula eli käytännössä kaikki, mikä silmille näkyy ja vähän enemmänkin. Koko noin kaksi vuotta kestäneen remontin ajan hotelli palveluineen on kuitenkin ollut auki lukuun ottamatta joulua 2013. Metos Uutiset kävi tapaamassa ihmisiä hotellin ruokatuotteen takana.

Keittiössä käy elokuisena perjantaipäivänä kuhina, sillä hotelli on täynnä. Helsingissä on tiedossa eräänlainen superpäivä: tarjolla on Cheekin konserttia sun muuta tapahtumaa. Uudet tilat ovat tehokäytössä ja uutuuttaan kiiltelevät keittiölaitteet valjastetaan aamusta alkaen tuottamaan asiakkaille makuelämyksiä.

Baarijakkaroilla varustetut korkeat pöydät täyttyvät aamiaisella isoista ja pienemmistä seurueista. Varsinkin moni kokous alustetaan jo tässä.

Baarijakkaroilla varustetut korkeat pöydät täyttyvät aamiaisella isoista ja pienemmistä seurueista. Varsinkin moni kokous alustetaan jo tässä.

Tilat muuntuvat moneksi

Uusi aula tervehti tulijoita lämpimin ruskein sävyin. Puuta on monessa muodossa. Kuten aikaan kuuluu, on aulassa tarjolla useita työpisteitä internet-yhteyksin. Katutason kokoustilojen vieraat voivat nauttia aamukahvinsa valoisassa aulassa urbaanisti ja eurooppalaisesti katsellen Mannerheimintien vilinää. Luomalla katseensa Mannerheimintien yli, mieli rauhoittuu puistoa katsellessa, ollaanhan – Park-hotellissa. Parhaimmat näkymät ovat kuitenkin ylimpien kerrosten kokousvierailla. Yläkerroksista näkee kauniin Töölönlahden vastarannan villoineen ja pitkälti Helsinkiä. Yläkerrassa on oma kahvi- ja aamiaispiste ja satelliittikeittiö erilaisten kokoustilaisuuksien ruokapalvelujen järjestämiseksi. Muuntuvat tilat luovat hyvät puitteet onnistuneille tapahtumille.

900 aamiaista käynnistää päivän

Ben Bettaiebin hyödyntää monipuolisesti Metos VarioCooking Centerin ominaisuuksia. Laite on häneen mukaansa ahkerassa käytössä aina aamiaisesta iltaan saakka.

Ben Bettaiebin hyödyntää monipuolisesti Metos VarioCooking Centerin ominaisuuksia. Laite on hänen mukaansa ahkerassa käytössä aina aamiaisesta iltaan saakka.

Laskeuduttuamme hissillä takaisin katutasossa sijaitsevaan pääkeittiöön tapasimme ensin keittiön vuoromestarin ”Benin”. Tunisialaista syntyperää oleva Ben Bettaiebin kotiutui Pariisin nähtyään pitkäksi aikaa Tukholmaan, kunnes perhe ja jalkapallo toivat hänet Suomeen. Aikaisemmin Porin Jazzissa jalkapalloa pelannut Ben on ollut Suomessa jo kahdeksan vuotta ja viihtyy hyvin. Jalkapallo on vaihtunut huippumoderniin kypsennyskeskukseen VarioCooking Centeriin, jota Ben kehuu vuolaasti. Kun aamiaista tarjotaan 900:lle ja lounaita joka päivä yli 600, niin keittiön työkalujenkin pitää olla kunnossa. Hetken kuluttua keittiöpäällikkö Antti Isoniemelä liittyi joukkoomme ”Blues Brothers” – tyyppinen musta hattu päässään ja jatkoi kehumista. – Ai mitä VarioCooking Centeristä sanoisin? Huippulaite! Nopea, se on meillä koko ajan käytössä. Käytämme sitä muun muassa kappalepaistossa, hillokkeiden valmistuksessa ja tietysti yön yli kypsennyksessä. Teemme sillä myös pastaa ketjussa: 30 kg kuivapastaa muuttuu sadaksi kiloksi valmista tavaraan helposti ja nopeasti. Scandic Parkin keittiöllä on myös oivat mahdollisuudet matalalämpökypsennykseen, koska VarioCooking Centerin lisäksi kypsennystä voidaan tehdä keittiön uusilla Metos SelfCooking Centereillä tai sirkulaattoreilla.

Aamiaspöydän lämminlinjasto on toteutettu energiaa säästävällä induktiotekniikalla. Ratkaisun ansiosta pöytä mukautuu helposti eri tarjoilutilanteisiin.

Aamiaispöydän lämminlinjasto on toteutettu energiaa säästävällä induktiotekniikalla. Ratkaisun ansiosta pöytä mukautuu helposti eri tarjoilutilanteisiin.

Bankettiratkaisu eli lautastarjoilua saadaan vedettyä läpi vaikka 4000 annosta päivässä. Antti Isoniemelä kertoo, että 350-500 lautasen banketit saadaan esille kolmella kokilla.

Famu&Bar tarjoaa makuja ja tunnelmaa

Ravintola Famu&Barissa on 380 paikkaa. Jo nimikin kertoo paikan profiloituvan kaupunkilaisen mummolaksi, jossa tunnelma on lämminhenkinen ja konstailemattoman mukava. Vaikka hotelli on suuri, niin ruokaa a´ la carte listalle tehdään vielä paljon itse ja käsin: matalalämpökypsennystä, pyreitä, emulsiokastikkeita, vaahtoja, marenkia jne. Tehokkaat ja tarkalla prosessikontrollilla varustetut pienlaitteet, kuten Metos Hotmix Pro -lämpökutteri, varmistavat tuotteiden onnistumisen ja helpottavat kokin työtä. Ravintola Famun ruokalistalta löytyy muun muassa Famun Luomulihapullat. Sandwich-nimen alta löytyy käytännössä nyhtöporoburgeri, joka ei olekaan ihan mikä tahansa hampurilainen. Burgerin menestys tuntuu vain jatkuvan ja tämä suomeksi hauskan kuuloinen ”nyhtö” (”pulled”) eli nyhdetty ylikypsä liha on löytänyt tiensä monen sämpylän väliin. Ja kun tämä trendi on nähty, niin seuraava on varmasti tulossa.

Kylmäsäilytystä vaativat aamiastuotteet ovat näyttävästi esillä kalusteisiin upotettujen kylmätasojen päällä.

Kylmäsäilytystä vaativat aamiaistuotteet ovat näyttävästi esillä kalusteisiin upotettujen kylmätasojen päällä.

Makuja Suomesta ja maailmalta

Scandic Park sykkii luonnollisesti päivittäin kansainvälisessä tahdissa. Antti Isoniemelä kertoo, että suomalaisista ja eurooppalaisista monet haluavat syödä nopeasti ja edullisesti. Bisnesihmiset puolestaan arvostavat helppoutta ja maittavuutta. Antti kertoo, että ruoan paikallisuus on kova juttu. Pihvipuolen kysyntä ei Antin mukaan juuri nyt kasva. Sen sijaan kalaruoat tarttuvat paremmin asiakkaidenkin koukkuihin. Karitsan enrecotea Antti kertoo käyttävänsä paljon ja monessa muodossa. Yön yli kypsennettäessä maukas kastikekin syntyy kuin kaupanpäällisiksi. Pitkästä remontista selviytymisessä Antti Isoniemelää on auttanut hyvä keittiötiimi, oma kansainvälinen luottoporukka. Vierailupäivänämme aamiaiskokkina toimi Veronika Vannik Virosta, kokkina hääri Bertuldo D. Deluta Jr. Filippiineiltä ja VarioCooking Centeriä käskytti Ben. Lisäksi Antti kertoo, että talossa on itävaltalainen keittiömestari, jolle työvuosia Scandicissa on kertynyt jo kolmekymmentä. Antti Isoniemelä tietää, että hyvistä ammattilaisista on pulaa, joten oma osaava tiimi on kullanarvoinen.

Yläkerran kokoustiloja palvelemaan valjastettiin PRM_esipesukoneella varustettu WD-6-kupukone. Suuretkin tiskimäärät saadaan nopeasti puhtaiksi ja takaisin kiertoon.

Yläkerran kokoustiloja palvelemaan valjastettiin PRM-esipesukoneella varustettu Metos WD-6 -kupukone. Suuretkin tiskimäärät saadaan nopeasti puhtaiksi ja takaisin kiertoon.

Ison hotellin keittiö vaatii siis melkoisia kipparin taitoja. Onneksi keittiön työvälineet ovat nyt kunnossa ja osaava henkilöstö niitä käyttämässä. Hyvä meininki Scandic Parkissa siis. Ei muuta kuin blues-hatut päähän ja vaikkapa Wilson Piquet soimaan. Sitä kai se mummokin aikanaan kuunteli.

Teksti: Juha Jokinen, Metos
Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments