Turun Mestaripalvi: laadukasta lihaa, maukkaita tuotteita

5 Posted by - 28.08.2013 - Ammattikeittiöitä Suomesta

Vain viiden kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsee Turun Mestaripalvin uusi lihaleikkaamo ja upea tehtaanmyymälä. Vuonna 1995 perustetun perheyrityksen valtteina ovat laatu, joustavuus, kotimaisuus ja ylipäänsä lihaosaaminen. Jos mukaan lasketaan isä Pentti Koiviston lihaosaaminen sekä nykyisin yrityksessä työskentelevät hänen neljä aikuista ja alan itseoppinutta lastaan, niin kokemusvuosia kertyy helposti 100.

Noin 40 henkilöä työllistävän Turun mestaripalvin tehtaanmyymälän valikoima on näyttävä ja runsas. Kaikki liha on suomalaista: sikaa, nautaa, sonnia, karitsaa, hevosta, hirveä, peuraa. Yritys ostaa kokonaisia ruhoja ja myynnissä on kaikkia ruhonosia. Näin ollen myös perheiden lemmikkien ruokalistalle on tarjolla kattava valikoima lihaa jos jonkinlaisiin herkutteluhetkiin. Lemmikeille tarkoitettujen lihatuotteiden määrä ylittää reilusti kehdenkymmenen.

Runsas valikoima

Kotimaista karitsaakin on tarjolla ympäri vuoden. Liha on nuorista yksilöistä, joten miedon makunsa ansiosta siihen on helppo tottumattomammankin mieltyä. Karitsasta valmistettuja tuotteita on valikoimissa lähes parikymmentä. Peura puolestaan pilkkoutuu peräti viideksitoista tuotteeksi.

Toimitusjohtaja Timo Koivisto kertoo, että tuotteet tehdään niin sanotusti viimeisen päälle. Liha ja laatu ovat koivistoisille selvästi ja aidosti kunnia-asia. Muun muassa palapaistista otetaan kaikki kalvot pois. Pienelle ja nopealle yritykselle on muodostunut oma vakioasiakaskunta.

– Meillä valmistetaan tuotteen meidän omalla tyylillä, jonka moni asiakas on ottanut omakseen. Kun ostetaan kokonainen ruho, joka leikataan osiin, niin lihanleikkaajankin työ on monipuolista ja ammattitaito pysyy yllä, Timo Koivisto selvittää. Harvoin kaupoissa enää tapaakaan ammattitaitoista lihanleikkaajaa.

Timo Koivisto kertoo, että asiakkaita riittää niin laadukkaille raaka-aineille kuin valmiimmille tuotteille.

– Ennen syötiin eineksia, nyt tehdään ja kokeillaan itse kotona. Tiukkoinakin aikoina asiakkaat sästävät kenties lomareissusta, mutta hyvästä ruoasta ei haluta liikaa tinkiä.

Uusi eineskeittiö

Turun_mestaripalvi_keittiö_yleiskuva

Keittiön väljä tilankäyttö mahdollistaa tuotantovolyymin nostamisen. Tavaravirrat on suunniteltu selkeiksi. Kuvassa vasemmalla näkyvät valmistuslaitteet, oikealla jäähdytyshuoneet.

 

Juuri valmistunut uusi eineskeittiö puolestaan vastaa valmiimmaksi jalostetun kotoisen ruoan kasvavaan kysyntään. Mestaripalvin keittiössä Turun alueelle perinteiset rusinamakkarat paistetaan kahdessa suuressa Metos SelfCooking Centerissä. Resepti on nyt töissä olevan sukupolven isoäidin muuttamatonta perintöä. Maistaa kannattaa myös Koiviston Mamman Uunimakkaraa.

Perinteikkään makkaratuotteen kypsennysvastuun siirtäminen nykyaikaiselle kypsennyskeskukselle on osoitus luottamuksesta laitetta kohtaan. Se ei kuitenkaan ole ainoa uusi keittiölaite, jota ruoka-ammattilaiset kehuvat.

Keittiön Helmi

Timo Koiviston sisko Johanna Lund kertoo,e ttä koko talon henkilöstö on antanut keittiön uudelle 150-litraiselle Metos VarioCooking Centerille uuden nimen – Helmi.

Turun_Mestaripalvi_keittiö_VarioCooking_Center

Kuvassa oikeassa reunassa sijaitseva Metos VarioCooking Center on Turun Mestaripalvin keittiössä todellisessa tehokäytössä. Käyttäjät ovat kiitelleet erityisesti painekeittovarustuksen tuomaa nopeutta.

– Se on todellakin tämän keittiön ehdoton helmi. Sillä tehdään keittoja, pihvejä ja kypsennetään ohraryynejä. Isotkin määrät valmistuvat Helmellä nopeasti. Jauhelihaa voi ruskistaa 30 kg erissä ja hernekeitto kypsyy painetoiminnolla noin 40 minuutissa. Laitteessa on kätevät kypsennyskorit ja korkealta kallistuva pannu on mukavalla työskentelykorkeudella,  Johanna Lund kehuu.

VarioCooking Centerin vahvuudet ovatkin juuri sen monipuolisuudessa ja nopeudessa.Kun aikaisemmin pizzatäytteen tekoon saattoi mennä parikin tuntia, niin nyt saman työn saa tehtyä noin puolessa tunnissa. Parannukset työergonomiassakin on ilolla pantumerkille.

Makumatka alkaa myymälästä

Turun_Mestaripalvi_myymälä

Oma myymälä on osoittautunut suosituksi. Päivittäinen kommunikointi mahdollistaa asiakaspalautteen keräämisen suoraan kuluttajilta.

Myymälän puolella valikoiman runsaus on silmiinpistävä. Tarjolla on kylmää ja lämmintä kotoisenoloista ja näköistä ruokaa pizzasta rusinamakkaraan ja näyttävistä salaateista lihapiirakkaan. Ja jos jostain tuotteesta haluaa jotain kysyä, niin vastauksen saa varmasti tiskin toiselta puolelta. Täällä tunnetaan myytävät tuotteet. Kaikki on tehty alusta asti itse. Omaa valikoimaa on täydennetty muutamien paikallisten pientuottajien perinteisillä herkuilla.

Myymälätiloihin on asennettu iso näyttö, jossa esitellään yrityksen tuotantotiloja. Kuvista välittyy tilojen puhtaus, siisteys ja selkeys. Se on osa laadun taetta ja tapaa toimia. Ihan yhtä siistiltä ja selkeältä keittiö näytti myös vierailupäivänämme juuri päättyneen tuotannon jälkeen. Mitään peiteltävää ei ole. Se luo luottamusta ja viestittää, kuinka yrityksessä toimitaan.

Turun Mestaripalvissa selvästikin oma tekeminen ja tuotteet ovat parasta markkinointia. Monet lähiseudun yritysten työntekijät hakevat lounaansa Mestaripalvin laajasta ja maistuvasta tarjonnasta.  Tuttuus, taattu tuoreus, täällä tehty – siinä joitakin Turun Mestaripalvia kuvaavia T-kirjaimella alkavia toteamuksia, jotka saavat varmasti monen meistä kaipaamaan sitä omaa lähilihakauppaa, jos ei muuten, niin vastapainoksi kaikelle tälle digiajalle.

Teksti: Juha Jokinen, Metos

Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments