Vuoden Kokki 2012, Eero Vottonen siirtyi Sassosta G.W. Sundmansiin

1 Posted by - 01.10.2013 - Kokkikilpailuja, Tapahtumia, Vuoden Kokki

Syyskuussa vietettiin huippukokkien työpaikkojen vaihtoviikkoa, kun Ravintola Sasson keittiöpäällikkö Eero Vottonen siirtyi Ravintola G.W. Sundmansiin. Bocuse d’Or -kilpailuun valmistautuva Matti Jämsén jatkaa edelleen G.W. Sundmansin keittiöpäällikkönä. Eero Vottonen tuli vahvistamaan entisestään ammattitaitoista keittiötiimiä ja toimii Matti Jämsénin aisaparina. Eero Vottosen tilalle Sassoon nimitettiin Mika Palonen. Kolmikolla riittää meriittejä, sillä kaikki ovat hankkineet itselleen Vuoden Kokki -tittelit ja Mika Palonen ja Matti Jämsén ovat edustaneet maatamme Bocuse dOr -kilpailussa.

Haastatteluhetkellä Eero Vottonen oli ehtinyt työskennellä G.W. Sundmansin keittiössä tasan viikon. Perinteikkään ravintolan perusfilosofian hän tiivisti seuraavasti:

– Kunnioitamme pääraaka-aineita. Lihan ja kalan käsittelyyn paneudutaan huolella. Sen eteen nähdään vaivaa ja käytetään paljon käsityötä. Itse olen tästä haasteesta innoissani, sillä se antaa loistavan mahdollisuuden kehittää kilpailutuotetta ravintolaympäristössä, Eero Vottonen iloitsee.

Edellisessä työpaikassa Eero Vottonen joutui todellisen tulikokeen eteen, kun toiselta omistajalta Royal Ravintoloille siirtynyt Sasso otettiin haltuun ja uudistettiin perusteellisesti. Keittiöpäällikkönä hän sai osallistua avajaisten koko kirjoon aina keittiölaitteiden valinnasta listojen tekoon ja henkilökunnan rekrytointiin.

– Näin jälkikäteen voi sanoa, että hauska ja opettavainen kokemus, vaikka menikin selvästi oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Sasson tyyppinen ruoka ei ole ihan vahvinta aluettani, mutta hyvinhän tuosta selvittiin ja hengissä ollaan, Eero Vottonen kertoo pilke silmäkulmassa.

Vuoden Kokki -kilpailun finaali Gastrossa

Vuonna 2012 Vuoden Kokki -tittelin voittanut Eero Vottonen pitää kilpailuvirettään yllä toimimalla kyseisen kilpailun johtajana. Haastatteluhetkellä hän jännitti sitä, kuinka lokakuun alussa alkava ilmoittautuminen saa joukkoja liikkeelle. Finaali käydään Gastro-messujen yhteydessä ja voittaja ratkeaa torstaina 20.3.2014.

Eero_Vottonen_Sasso

Eero Vottonen rohkaisee uusia yrittäjiä ja vanhoja konkareita lähtemään mukaan Vuoden Kokki -kilpailuun.

– Viime vuonna karsintojen osallistujamäärä kääntyi nousuun ja toivon, että sama kehitys jatkuu. Kehotan kaikkia uusia kokkeja ja myös aikaisemmin kilpailuun osallistuneita lähtemään rohkeasti mukaan kokeilemaan omaa osaamistaan. Miehiä, naisia, nuoria, vanhoja, pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Mitä laajempi osanottajajoukko saadaan aktivoitua, sen korkeammaksi taso ja sitä myötä tapahtuman arvostus nousevat, Eero Vottonen rohkaisee.

Vauhtia suomalaiseen kokkikulttuuriin Eero Vottonen kävi hakemassa Norjasta. Pohjolan ainut öljyvaltio ponkaisi aikanaan vauhdilla maailman kokkieliittiin. Nousu ei ollut sattumaa, vaan määrätietoisen työn tulosta.

– Kävimme katsomassa Norjan Bocuse d’Or -karsintoja ja olin todella vakuuttunut näkemästäni. Kuka tahansa kuudesta kilpailijasta olisi ollut hyvä kandidaatti loppukilpailuun. Kaikesta näki, että arvostus ja kaikenlainen tapahtuman ympärille rakennettu hypetys oli ihan eri tasolla kuin meillä. Suomessakin on menty oikeaan suuntaan, mutta matkaa vielä on. Norja on meille hyvä mittapuu, Eero Vottonen heittää.

Vuoden Kokki -kilpailu onnistui Eero Vottosen mukaan tänä vuonna niin hyvin, että sama peruskonsepti toimii myös vuoden 2014 tapahtuman pohjana.

– Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen luonteva yhteensovittaminen onnistui hyvin ja se määrittelee nytkin perusraamit toiminnoille. Tehtävät alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Myös yllätystehtäviä on takuuvarmasti luvassa. Mutta niistä en kerro tässä vaiheessa enempää – muutenhan ne eivät olisi yllätyksiä, Eero Vottonen hymyilee.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuva: Olli Vuori, Metos

No comments