Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola otti Olon haasteen vastaan

6 Posted by - 17.06.2014 - Kokkikilpailuja, Viimeisimmät uutiset, Vuoden Kokki
Heikki Liekola, Vuoden Kokki vuosimallia 2014 aloitti toukokuussa Olo-ravintolassa. Keittiömestarin toimenkuva Michelin-palkitussa ravintolassa on hänen mukaansa mielenkiintoinen ja haastava.

Heikki Liekola, Vuoden Kokki vuosimallia 2014 aloitti toukokuussa Olo-ravintolassa. Keittiömestarin toimenkuva Michelin-palkitussa ravintolassa on hänen mukaansa mielenkiintoinen ja haastava.

Maaliskuun Gastro-messuilla käydyn Vuoden Kokki 2014 -kilpailun voittanut Heikki Liekola otti kesän kynnyksellä uuden haasteen vastaan. Grotesk Meat Bar -ravintolan palkkalistoilla ollut 29-vuotias helsinkiläismestari löytyy nykyään Olo-ravintolan keittiöstä.

– Pekka Terävän kanssa oli asiasta puhetta joku kuukausi kisan jälkeen. Hän teki tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Onhan tämä ehdottomasti askel uralla eteenpäin. Groteskissa olin kokki, täällä keittiömestari, joten pääsen kehittämään itseäni paljon monipuolisemmin, Heikki Liekola vertailee.

Haastatteluhetkellä Vuoden Kokki oli ollut Olossa kuukauden päivät. Työmatkat Pitäjänmäeltä keskustaan taittuvat kesällä pyöräillen. Uudessa työssä häntä viehätti ravintolan koon ja toiminnan mukanaan tuoma monipuolisuus. Myös ruokatuote on lähempänä sitä, mitä Heikki Liekola haluaa juuri nyt tehdä ja oppia tuntemaan paremmin.

– Talossa on kaksi puolta, joissa on joskus hyvinkin erityyppisiä tilaisuuksia. Valmistuksessa kiehtoo se, että alkuruoka, pääruoka ja jälkkärit ovat täällä selkeästi omissa pisteissään. Tuon kokonaisuuden hallinta tuo mielenkiintoisen haasteen tähän työhön.

Groteskin työkomennus jäi Heikki Liekolalta puoleen vuoteen. Sitä ennen hän vastasi Postresin keittiöstä työskennelleen siellä 2,5 vuotta keittiömestarina. Mikä onkaan se oikea vaihtorytmi, miten usein urallaan eteenpäin pyrkivien kokkien tulisi vaihtaa keittiötä?

– Nuorempana voi toki vaihtaa tiuhempaankin ja kun ikää karttuu, niin työjaksot voivat olla huomattavasti pitempiä. Malttia pitää olla sen verran, että asiat on opittu, ennen kuin vaihtaa seuraavaan paikkaan, Heikki Liekola opastaa.

Heikki Liekola oli Tukholman Bocuse d'Or Euroopan osakilpailussa kannustusjoukoissa. Taustalla keittiössä yksi työskentelee Suomen joukkueen edustaja Matti Jämsén ja hänen assistenttinsa Antti Lukkari.

Heikki Liekola oli Tukholman Bocuse d’Or Euroopan osakilpailussa kannustusjoukoissa. Taustalla keittiössä yksi työskentelee Suomen joukkueen edustaja Matti Jämsén ja hänen assistenttinsa Antti Lukkari.

Vinkkejä seuraajille

Vuoden Kokki valitaan myös ensi vuonna kolmivaiheisen kilpailun kautta. Ensimmäinen karsinta suoritetaan lähetettyjen reseptien kautta. Liikenisikö Heikki Liekolalta vinkkejä tuleville Vuoden Kokki –kandidaateille? Reseptit arvostellaan anonyymeina, joten millä eväillä joukosta pääsee erottumaan edukseen?

– Tärkeintä on tehdä itsensä näköistä ruokaa. Konkareilta voi ja kannattaa kysyä neuvoa, mutta kilpailutyön on edustettava sitä mistä itse pitää ja minkä kykenee hyvin valmistamaan. Reseptin on oltava mielenkiintoinen, mutta ei saa unohtaa, että karsintaan lähetettävän työn joutuu sitten semifinaalissa kilpailupaineiden alla valmistamaan. Kokonaisuuden on oltava hallinnassa, Vuoden Kokki vuosimallia 2014 neuvoo.

– Ja itsestään selvää on, että resepti on kirjoitettava huolella eikä oikolukua saa unohtaa. Hyvä valokuva vastaa täydellisesti reseptiä. Ammattikuvaajaa kannattaa käyttää, vaikka vähän maksaakin. Moni työnantaja on varmaan valmis sponssaamaan nuo kuvat, Heikki Liekola uskoo.

Entä koska Vuoden Kokki nähdään Bocuse d’Or -kilpailussa? Tukholmassa käydyssä Euroopan osakilpailussa Heikki Liekola oli muiden mitalistien tapaan kannustusjoukossa. Tapahtuma herätti pienen kilpailukipinän.

– Olen ollut Lyonissakin seuraamassa kilpailua, mutta tuo Tukholman kisa jäi kyllä mieleen. Oli tosi siistiä, kun pääsin koppien eteen seuraamaan työskentelyä ihan läheltä. Totta kai olen miettinyt mahdollisuutta lähteä itse mukaan, mutta mitään hoppua sinne ei nyt ole, Heikki Liekola pohtii.

– Vuoden Kokki -titteli antaa mahdollisuuden lähteä edustamaan Suomea pohjoismaisiin kisoihin.  Eli ehkä niihin ensi vuonna ja mahdollisesti muutaman vuoden päästä Bocuseen. Ensin täytyy tietenkin voittaa Suomen karsinta ja jos siinä pärjää, niin koko kilpailemiseen pitää sitten sitoutua sataprosenttisesti, Heikki Liekola pohtii.

Teksti: Juho Mäyry Metos

Kuvat: Juha Björklund ja Juho Mäyry, Metos

No comments