Vuoden Kokki 2015 -kilpailu lähestyy – Henry Tikkanen innostaa uusia yrittäjiä mukaan

9 Posted by - 27.10.2014 - Kokkikilpailuja, Viimeisimmät uutiset, Vuoden Kokki

Vuoden_Kokki_finaali_2014_Heikki_LiekolaVuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailut käydään Kevätmessuilla Messukeskuksessa 26.-27. maaliskuuta. Lokakuussa julkaistujen ennakkotehtävien perusteella molempiin mittelöihin valitaan 12 semifinalistia, joista kuusi parasta jatkaa viimeisen päivän finaaliin.

Kokkien ennakkotehtävänä on suunnitella 12 alkuruoka-annosta kalasta ja 12 pääruoka-annosta lihasta. Annokset valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista, joita ovat tänä vuonna kotimainen kirjolohi, tuore osteri, naudan sisäfile sekä häränhäntä / häränrinta. Kilpailun johtajana toimii Henry Tikkanen, Vuoden Kokki 2001.

– Totta kai olin otettu, kun minua pyydettiin mukaan. Mielelläni olen tapahtumaa rakentamassa. Kilpaileminen on hauskaa ja Vuoden Kokki on todella hieno kilpailu, joka omalla urallani avasi ovia ja toimi ponnahduslautana. Jaossa on arvonimi, jota kannattaa tavoitella, Henry Tikkanen mainostaa.

Kilpailunjohtaja on seurannut oman mestaruusvuotensa jälkeen tapahtuman kehittymistä mielenkiinnolla ja osaa sen pidempään miettimättä kertoa, miten 13 vuoden takaiset annokset poikkeavat nykyisistä.

– Samat peruslainalaisuudet pätevät. Maukkain ja herkullisin annos nousee nytkin voittajaksi. Välineet, raaka-aineet ja valmistusmenetelmät ovat kuitenkin kehittyneet. Samassa ajassa ehditään nyt tehdä paljon pidemmälle vietyjä juttuja. Parhaimmillaan komponentit ovat petit fours -tasoa tai kuin pieniä veistoksia, Henry Tikkanen vertailee.

– Sanoisin, että suurin yksittäinen ero on kastikkeissa. Ajattelutavan muutos näkyy niissä selkeästi ja kastikkeet ovat keventyneet huomattavasti.

Vinkkinä kevätteemaVuoden_Kokki_2014_finaali_pääruoka_Heikki_Liekola

Haastatteluhetkellä vuoden 2015 kilpailun perusraamit olivat selvillä. Mahdollisia yllätystehtäviä kilpailunjohtaja ei suostunut paljastamaan, mutta heltisi silti antamaan yhden vinkin.

– Kevätmessuilla ollaan, joten se näkyy tehtävissä varmasti.

Kokkikilpailun järjestelyistä vastaava ELO-säätiö panostaa siihen, että tapahtuma saisi mahdollisimman laajan kilpailijajoukon liikkeelle. Henry Tikkanen muistuttaa, että semifinalistit valitaan lähetettyjen töiden joukosta ilman nimiä. Kaikilla on siis tasan yhtä hyvät mahdollisuudet päästä mukaan.

– Ei muuta, kun reseptejä työstämään. Ensikertalaisille annan sen vinkin, että konkarit neuvovat mielellään. Jos annosten kuvaaminen tai reseptin kirjoittaminen mietityttävät, niin rohkeasti vaan kysymään neuvoa.

Vuoden Kokit Mika Palonen (2010) ja Henry Tikkanen (2001) ovat yhdessä suunnittelemassa tulevaa kilpailua. Henry toimii kilpailunjohtajana ja Mika vastaa sen yhteyteyteen rakennettavasta pop-up-ravintolasta.

Vuoden Kokit Mika Palonen (2010) ja Henry Tikkanen (2001) ovat yhdessä suunnittelemassa tulevaa kilpailua. Henry toimii kilpailunjohtajana ja Mika vastaa sen yhteyteyteen rakennettavasta pop-up-ravintolasta.

Henry Tikkanen viihtyy nykyään Mäntässä ravintoloitsijana. Serlachiuksen museon yhteyteen kesäkuussa 2014 avattu Ravintola Gösta sai mukavan startin. Museon saama suosio piti myös keittiöväen kiireisenä.

– Vierailijamäärät ovat kehittyneet mukavasti ja ilahduttavan moni on ehtinyt nauttimaan myös ravintolapalveluista. Museon vuosittainen kävijämäärä on ollut aikaisemmin 42000 luokkaa. Kun nyt kesäkuussa avattiin, on lukema jo nyt (lokakuussa) 75 000 kävijän paikkeilla, Henry Tikkanen kiittelee.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen ajankohtaiset kuulumiset voit katsoa osoitteista www.vuodenkokki.fi ja www.vuodentarjoilija.fi.

Teksti: Juho Mäyry
Kuvat: Juha Björklund, Metos ja Manne Sternros

No comments