Savoyn Teppo Säkkinen & Matti Vesikkala Vuoden Porokokki 2014 -kilpailun voittoon

1 Posted by - 12.04.2014 - Kokkikilpailuja, Tapahtumia, Viimeisimmät uutiset, Vuoden Kokki

Vuoden Porokokki -kisan voittajina palkittiin lauantaina 12.4. kilpailijapari Teppo Säkkinen & Matti Vesikkala. Kahtena edellisenä vuonna kilpailusta hopeaa napannut Savoy-ravintolan tiimi onnistui kirkastamaan mitalinsa tasaisen varmalla suorituksella. Helsinkiläisen ravintola Groteskin pari Heikki Liekola & Mikko Kaukonen oli tasaiseksi ja tasokkaaksi luonnehditun finaalin kakkonen ja pronssia nappasi tuusulalaisen Konditoria pH7:n Toni Rantala & Pasi Pärssinen. Rovaniemellä käydyn kilpailun järjestelyistä vastasivat Rovaniemen Kehitys Oy ja Suomen Keittiömestarit ry.

Vuoden Porokokki 2014 -finaaliin pääsi kuusi kilpailijaparia. Reseptikilpailuun osallistui 28 joukkuetta.

Vuoden Porokokki 2014 -finaaliin pääsi kuusi kilpailijaparia. Reseptikilpailuun osallistui 28 joukkuetta.

Kilpailussa oli kaikkiaan kolme vaihetta. Reseptikilpailuun saatiin 28 työtä, joista kuusi parasta tiimiä pääsi näyttämään taitojaan perjantaina 11.4. käytyyn finaalin ensimmäiseen osion. Joukkueet olivat:

• Tapio Kyllönen ja Hannu Ylikorva, Hotel Kämp, Helsinki
• Teppo Säkkinen ja Matti Vesikkala, Ravintola Savoy, Helsinki
• Toni Rantala ja Pasi Pärssinen, Konditoria pH7, Tuusula
• Veli-Matti Jälkö, Lapin Matkailuopisto, Rovaniemi ja Juuso Tuomola Boulevard Social, Helsinki
• Mikko Kaukonen ja Heikki Liekola, Grotesk, Helsinki
• Tuomas Vierelä, Ravintola Olo, Helsinki ja Petri Niilola, Ravintola Lyon, Helsinki

Vuoden Porokokki 2014 -voittaja-annos.

Vuoden Porokokki 2014 -voittajaparin pääruoka

Perjantain suoritusten perusteella kolme parasta tiimiä jatkoi loppukilpailuun, jossa pakollisina raaka-aineina olivat poron sisäpaisti, poron sisäfile ja kylmäsavuporo. Kisatehtävänä oli valmistaa á la carte -tyyppinen pääruoka pakollisista raaka-aineista kuudelle henkilölle. Pakollisia olivat myös yksi kastike, yksi päälisäke sekä kaksi sivulisäkettä.

 Savoyn voitokas pari teki kahdessa tunnissa á la carte -annoksen, jossa oli timjamissa paistettua poron sisäfileetä, porkkanapyrettä ja rosmariinikastiketta. Kylmäsavuporo löytyi kuutioina kastikkeesta. Voittolautaselle päätyi myös glaseerattua punajuurta ja paahdettuja minijuureksia.

Ennen varsinaista kisatehtävää kaikkien parien tuli valmistaa kuusi kappaletta samanlaista amuce bouche -suupalaa vapaavalintaisista raaka-aineista. Voittajat tarjosivat suupaloissaan paahdettua mallasleipää, kylmäsavulohitartaria ja maa-artisokkaa.

– Kisa oli todella tasaväkinen, mutta erojakin näkyi esimerkiksi raaka-aineiden käytössä. Kaikki kolme finalistiparia työskentelee myös arkielämässään työpareina, joten tiimityö oli takuuvarmaa. Kisaajien kovan ammattitaidon lisäksi kilpailun laadukkaat raaka-aineet ansaitsevat kiitokset, sanoo Vuoden Porokokki –kisan päätuomarina toiminut Kimmo Nikko.

Perjantaina haastavia raaka-aineita

Voittajatiimin kokeneempi kokki, Matti Vesikkala, 31, työskentelee Savoyssa vuoromestarina. Teppo Säkkinen, 25, on toiminut talossa viimeiset puolitoista vuotta chef de patisserie -tittelillä. Porokokkikisaan lähteminen syntyi yhteispäätöksellä. Entä mikä erottaa kaksi hopeatilaa nyt tulleesta ykköstilasta?

– Molempina päivinä saatiin sapluuna hyvin valmiiksi. Kymmenen minuuttia mietittiin mitä tehdään ja sitten lähdettiin toteuttamaan sitä. Saatiin semmoinen rentous tekemiseen. Kaikki onnistui ja ainoastaan lautasten lämmitys meinasi mennä pieleen.  Mutta siitäkin selvittiin, kun otettiin salamanteri avuksi, Matti Vesikkala kertaa.

– Nyt saatiin puhdas suoritus. Viime vuonnakin pärjättiin aika hyvin ja oltiin lähellä voittoa, mutta silloin finaalissa sattui yksi virhe. Yksi päälisäkkeistä epäonnistui ja siitä tuli annokseen liian hallitseva maku, Teppo Säkkinen muistelee.

Matti Vesikkala on kotoisin Nummi-Pusulasta, joten voittajatiimissä pororuokaekspertin viitta lankeaa väistämättä Teppo Säkkisen harteille, joka on lähtöisin?

– Taivalkoskelta. Ja kyllä, isällä oli poroja, joten läpikotaisin tuttu eläinhän tuo on. Kokkiopinnot suoritin Oulussa, mutta ei meillä koulussa juurikaan poroa valmistettu. Ihan työn kautta olen raaka-aineen saloihin perehtynyt.

Rovaniemen Porokokki -kilpailu käydään puhtaana korikilpailuna ja kokonaisaika on vain kaksi tuntia. Joukkueet odottavat luokkahuoneessa, josta kutsu käy keittiöön. Silloin paljastetaan raaka-aineet ja tehtävänanto. Jotakin poroahan se on, mutta mitä?

– Kyllä me mietimme tarkkaan mitä eteen voi tulla. Nyt oli perjantaina listalla munuaisia, maksaa ja verta. Eihän noita ole etelässä kukaan koskaan nähnytkään! Ja poron munuaiset menee kyllä teurastuksessa muutenkin sivuun, joten aika haastavat raaka-aineet. Hyvä valinta silti, näin saatiin varmasti eroja suoritukseen, Matti Vesikkala kehuu.

Korikilpailu ja lyhyt kokonaisaika luovat sähäkän tunnelman

Matti Vesikkala on kokenut kilpailija. Hänet on nähty Vuoden Kokin kilpailukeittiöissä kahdesti. Tänä vuonna resepti jäi Australiassa piipahtamisen vuoksi lähettämättä. Entä miten Vuoden Kokkia ja Porokokkia voi vertailla keskenään.

– Luonteiltaan täysin erilaisia, ei näitä voi verrata. Vuoden Kokissa puurrat yksin keittiössä ja voit valmistautua suoritukseen. Porokokissa on kaveri mukana ja tunnelma on sitä myöden heti rennompi, Matti Vesikkala kuvailee.

– Lisäksi korikilpailun luonne tuo Porokokkiin ihan oman sähäkkyyden. Kun raaka-aineet ja tehtävänanto on kerrottu, niin pitää päättää aika nopeasti mitä tehdään. Kilpailuaika on vain kaksi tuntia, joten ylimääräinen miettiminen ja suunnittelu vievät aikaa itse tekemiseltä. Jos pitäisi tiivistää, niin erilainen ja mukava kilpailu tämä Porokokki.

Teppo Säkkinen on ilahtunut siitä, että sekä Vuoden Kokista että maajoukkueesta tutut keittiömestarit ovat lähteneet koittamaan taitojaan Rovaniemelle. Kisa on kaiken kaikkiaan nostanut profiiliaan. Teppo Säkkinen on ollut Vuoden Kokin semifinaaleissa kahdesti ja paras saavutus kilpailurintamalta on Vuoden Kokin pronssitila vuodelta 2011.

– Olen kilpailuhenkinen, mutta ennen kaikkea haastan kyllä itseni, kun lähden näihin koitoksiin mukaan. Tänä vuonnakin laitoin reseptin Vuoden Kokkiin, mutta sen taso ei riittänyt semifinaalipaikkaan. Ehkä ensi vuonna ollaan taas mukana?

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Porokokki 2014 -finaalijoukkueet ja -annokset

   
Vuoden Porokokki 2014
Teppo Säkkinen - Matti Vesikkala
Ravintola Savoy, Helsinki
II-sija
Mikko Kaukonen - Heikki Liekola
Grotesk, Helsinki
III-sija
Toni Rantala - Pasi Pärssinen
Konditoria pH7, Tuusula

No comments