Vuoden Tarjoilija 2015 valitaan Kevätmessuilla

7 Posted by - 27.10.2014 - Kokkikilpailuja, Viimeisimmät uutiset, Vuoden Kokki

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailut käydään Kevätmessuilla 26.-27. maaliskuuta. Tapahtumapaikkana on Helsingin Messukeskus. Lokakuussa julkaistujen ennakkotehtävien perusteella molempiin mittelöihin valitaan 12 semifinalistia, joista kuusi parasta jatkaa viimeisen päivän finaaliin.

Toni Yksijärvi on kokenut Vuoden Tarjoilija –tittelin myötä tulleet edustustehtävät mieluisina. Lokakuussa hän oli muun muassa Valion ja Torresin tilaisuuksissa mukana.

Toni Yksjärvi on kokenut Vuoden Tarjoilija –tittelin myötä tulleet edustustehtävät mieluisina. Lokakuussa hän oli muun muassa Valion ja Torresin tilaisuuksissa mukana.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii tittelin viime vuonna voittanut Toni Yksjärvi. Kilpailun ennakkotehtävä sisältää kaksiosaisen kirjallisen suunnittelutehtävän. Uutena juttuna on netissä täytettävä monivalintatehtävä, jolla mitataan kilpailijoiden tietämystä mm. juoma-, ruoka- ja tapakulttuuriasioissa. Tarjoilijoiden oma mestaruuskamppailu käydään nyt kolmatta kertaa Vuoden Kokki -kilpailun rinnalla. Toni Yksjärvi rohkaisee kaikkia uusia yrittäjiä sekä kisassa aikaisemmin taitojaan koittaneita lähtemään mukaan.

Kisaan lähteminen on nyt tehty todella helpoksi ja uskon, että saamme liikkeelle laajan joukon, josta 12 semifinalistia valitaan. Ennakkotehtäviin kannattaa paneutua huolella. Laskeskelin, että joku pari kolme tuntia niiden tekemiseen menee, varmasti joku tunnissakin ne selvittää. Itselle luonnollisilta tuntuvat vastaukset sekä niiden lyhyt ja ytimekäs ilmaisu ovat valttia.

Kilpailunjohtaja paljastaa, että semifinalistit saavat kisan aattona tietopaketin, jolla seuraavan päivän koitokseen voi valmistautua. Yllätystehtäviä ei siis ainakaan tällä tietoa ole luvassa. Entä miten kilpailuun voi valmistautua jo nyt?

– Yksi hyvä vinkki on katsoa kilpailun yhteistyökumppanit ja perehtyä niiden tuotteisiin. Tarjolla on salin perustehtäviä sekä vaativampia ponnistuksia. Molemmat pitää hallita. Palvelun luontevuus on valttia ja hyvät tyypit, nehän erottuvat tässä ammatissa aina. Nyt kysytään myös ammatin monipuolista hallintaa. Esimerkiksi kokenut extraaja, jolla on kokemusta erilaisista ravintoloista, on varmasti vahvoilla, Toni Yksjärvi vinkkaa.

Fiilis ratkaisee salissa ja kisassa

Yleisön läsnäolo tuo Vuoden Tarjoilija -kilpailuun oman tunnelman. Kilpailu käydään Vuoden Kokin kanssa rinnakkain, joten askelmerkkien on sovittava saumattomasti yhteen.

Yleisön läsnäolo tuo Vuoden Tarjoilija -kilpailuun oman tunnelman. Kilpailu käydään Vuoden Kokin kanssa rinnakkain, joten askelmerkkien on sovittava saumattomasti yhteen.

Toni Yksjärven ensimmäinen alan työpaikka oli McDonald´s. Tuosta 17-vuotiaana hankitusta kokemuksesta hänelle on jäänyt positiivisimpana muistona hyvä fiilis ja tiimihenki. Näitä asioita hän koittaa omalta osaltaan edesauttaa kaikessa, missä on mukana. Nyt ikää on mittarissa tasan 30 ja työnantaja on Gastrobar Emo. Miten luonnehtisit vuonna 2013 avattua ravintolaa uudelle asiakkaalle?

– Meille on helppo tulla, meillä on helppo olla. Ystävällinen ja välitön palvelu. Siinä se. Oikeastaan aika pitkälle samoja asioita, jotka ovat myös Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailun teemoina, Toni Yksjärvi hymyilee.

Molemmat kilpailut järjestää suomalaista ruokakulttuuria vaalimaan perustettu ELO-säätiö. Kilpailukeittiöt varustetaan tuttuun tapaan Metos-laittein. Metos on ollut mukana rakentamassa Vuoden Kokki -tapahtumaa vuodesta 1999. Katso lisää vuodenkokki.fi ja vuodentarjoilija.fi. Ajankohtaisia tapahtumia voit seurata myös kilpailujen omilta Facebook-sivuilta.

Teksti: Juho Mäyry, Metos
Kuvat: Juha Björklund, Metos

No comments