Vuoden Kokki 1996 – Aki Wahlmanista tuli kiintotähti television kokkikartalle

VK_1996Ensimmäinen virallinen Vuoden Kokki ry:n järjestämä Vuoden Kokki -kilpailu käytiin vuoden 1996 Gastro-messujen yhteydessä. 12 semifinalistia odotti kuuden kilpailukeittiön rivistö. Pohjoismainen yhteistyö toteutui sekä laitevarustuksessa että tuomariston kokoonpanossa. Laitteet saatiin lainaksi Ruotsin Electroluxilta, joka oli käyttänyt samaa varustusta Årets Kock -tapahtumassa. Eero Mäkelän johtamassa tuomaristossa istuivat Jacob H. Magnusson (Islanti), Kurt Weid (Ruotsi), Nils Aage Hansen (Tanska) ja Svein Magnus Gjönvik (Norja). Näin aloitettiin perinne, jonka mukaan Pohjoismaiset keittiömestarit vierailivat vuoroin toistensa kilpailuissa.

Perjantaina 23.3.1996 koitti ensimmäinen Vuoden Kokki -gaalailta, joka huipentui palkintojenjakoon. Voittajaksi julistettiin Aki Wahlman. Työkseen hän hoiti tuolloin opettajan tehtäviä Raision ammattioppilaitoksessa. Kaksi seuraavaa sijaa menivät Helsinkiin Martti Salon (Palace) ja Hans Välimäen (Lord Hotel) toimesta.

Aki Wahlman oli ehtinyt hankkia kilpailukokemusta Chaîne des Rôtisseurs -järjestön nuorten kokkien kilpailusta, josta tuomisina vuonna 1989 voitto ja vuotta myöhemmin nelostila. Vuoden Kokki -kilpailuun lähtö sai alkunsa opettajan ja oppilaan välisestä sananvaihdosta.

– Koitin patistaa lahjakasta oppilastani, Susanna Saikkosta lähtemään kisaan. Hän lupasi, jos minäkin laittaisin oman reseptini karsintaan. Niin sitten harjoittelimme yhdessä ja kävi niin, että minut valittiin annoskuvan ja reseptin perusteella semifinaaliin, Aki Wahlman muistelee.

Kokkisota ja muita tv-hittejäVuoden_Kokki_1996_Aki_Wahlman

Aki Wahlmanista tuli kertaheitolla suosittu televisiokokki. Tänään hän muistelee olleensa 16 vuotta peräkkäin jossakin ruokaohjelmassa esillä. Yksi tunnetuimmista ohjelmista oli Kokkisota, joka nosti esille monta muutakin televisiokameran edessä edelleen viihtyvää keittiömestaria. Lapsena Aki Wahlman inhosi laulukokeita ja esitelmiä, eikä muutenkaan nauttinut esilläolosta. Asetelma muuttui, kun hän vuonna 1992 valmistui opettajaksi.

– Opettajan koulutuksen ja ennen kaikkea työkokemuksen kautta sain esiintymisvarmuutta. Monet sponsorikuviot ovat jatkuneet vuosia, joten ehkä tämmöiselle perheenisämäiselle esiintymiselle on ollut kysyntää, Aki Wahlman pohtii.

Vuoden Kokiksi kruunaamisensa jälkeen Aki Wahlman pääsi sparraamaan seuraajiaan televisioon. Vuoden 1997 kilpailu sai valtavasti mediahuomiota, kun jokainen semifinalisti sai oman jakson, jossa Aki Wahlman haastatteli kilpailijoita ja seurasi heidän valmistautumistaan. Hän muistuttaa, että jokaiselle ajalle on omat ohjelmansa:

– Kokkisodassa oli lähtökohtana 60 prosenttia viihdettä ja 40 ruoanlaittoa. Hyvä ohjelma silloin, mutta ei varmaan tänä päivänä toimisi. Nyt televisiosta tulee 160 ruokaohjelmaa viikossa. Tuotantotahti on aivan valtava. Jotakin kertoo se, että ennen kamera maksoi auton verran, nyt parilla tonnilla saa laitteen, jolla tekee lähes ammattilaatua.

Wahlmanille puhelu opettajainhuoneessa

Nykyään Aki Wahlman on siirtynyt kameran edestä yhä enemmän tuottajan rooliin. Hän on osakkaana Foody Allen -nimisessä yrityksessä, joka kehittää elintarvikeyrityksille konsepteja ja tuottaa kaikkea aina mainoksista televisio-ohjelmiin saakka. Opettajantyöt hän jätti kokonaan muutama vuosi sitten.

– Työnantaja oli kyllä todella joustava ja alkuaikoina sain soviteltua tunnit ja omat menoni yhteen. Ja olihan esiintymiseni samalla koululle hyvää PR:ää, joten molemmat hyötyivät. Täytyy muistaa, että 1996 matkapuhelimet olivat harvinaisempia kuin nykyään. Työpaikalleni soiteltiin erilaisten haastattelupyyntöjen merkeissä. Yleinen vitsi oli, että Raision ammattioppilaitoksen keskusradio oli rakennettu ihan vaan sitä varten, että minut saataisiin haettua puhelimeen, kun lehtimiehet soittelevat.

Tänä päivänä Aki Wahlmanille soittelevat lehtimiesten lisäksi myös tuoreet Vuoden Kokit. Moni on ollut neuvoja vailla pohtiessaan millaisiin sopimuksiin voi nimensä laittaa ja missä mittaluokassa palkkiot liikkuvat.

1990-luvulla Vuoden Kokki sai myös edustuspaikan seuraavan vuoden Bocuse d’Or -kilpailuun. Aki Wahlman kertoo saman tarinan kuin muutkin tuon ajan suomalaisedustajat –  valmistumisaika jäi aivan liian lyhyeksi.

– Sijoitus oli siellä loppupäässä, taisi olla 18. Mäkelän Eeron kanssa mietimme millä konseptilla lähdemme yrittämään, kun kilpailukutsussa peräänkuulutettiin kansallista Gastronomiaa. Minulla oli muun muassa blinejä ja muikunmätiä. Tämä ei kansainväliseen tuomaristoon uponnut. Mäti oli asiaan vihkiytymättömälle liian pientä, eikä sen vuoksi voinut olla hyvää. Hapan taikina ei myöskään saanut pisteitä, Aki Wahlman muistelee.

Innovatiivinen ympäristö herätti etsimään makuja

Kun kaikki Vuoden Kokit sijoittaa Suomen kartalle, niin Turun kohdalle tulee aika monta osumaa. Entä mistä Aki Wahlman sai fine dining -kipinän.

– Työskentelin Pekka Terävän ja Juha Pokan kanssa Suomalainen Pohja -nimisessä klubiravintolassa. Juha Pokka oli tuolloin kokkimaajoukkueen jäsen. Minä olin keittiömestarina, mutta ruokaa linjattiin kolmisin ja saimme aivan valtavan intohimon kehittää makuja. Innostus oli valtava ja kun työnantaja antoi vapaat kädet ideoinnille, niin hommaa tehtiin ihan 24/7, Aki Wahlman muistelee.

Tuohon aikaan suomalaiset hakivat paljon oppia Tukholmasta ja niin tekivät myös Pohjan keittiömestarit. Tärkein yksittäinen oli Marco Pierre White, jonka kirja White Heat Aki Wahlmanin mukaan räjäytti modernin ruoanlaiton. Entä miten Aki Wahlman muuttaisi Vuoden Kokin sääntöjä, jos pääsisi niitä muotoilemaan.

– Kyllä peruskonsepti on mielestäni ihan raiteillaan. Kilpailussa pitää olla pääasiassa kotimaisia raaka-aineita, ei sinne kannata kuningasrapuja ja Kobe-härkää tuoda. Laittaisin siihen vähemmän käytetyn ruhonosan. Kuve, lapa, poski, potka ja muut vastaavat, jossa on paljon makua, laittaisivat kokkien ammattitaidon puntariin. Hienoa, että säännöt ovat eläneet ajassa, ei ole jääty paikoilleen, Aki Wahlman kehaisee.

Vuoden Kokki -kilpailun tilastosivulle pääset tästä linkistä.

Katso videolta kooste Vuoden Kokki 1996 -kilpailun ratkaisuhetkistä.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuvat: ELO-säätiön ja Vuoden Kokki ry:n arkistot

Vuoden Kokki 1996 lyhyesti

Vuoden Kokki 1996
PaikkaHelsingin Messukeskus
TapahtumaGastro-messut
VoittajaAki Wahlman, Raision ammattioppilaitos, Raisio
II-sijaMartti Salo, Ravintola Palace, Helsinki
III-sijaHans Välimäki, Lord Hotel, Helsinki
FinalistitJukka-Pekka Kuparinen, Ravintola Lehmushovi, Riihimäki
Tomi Mäkinen, Ravintola Teini, Turku
Martti Salo, Ravintola Palace, Helsinki
Aki Wahlman, Raision ammattioppilaitos, Raisio
Hannu Virtanen, Ravintola Tiilihovi, Tampere
Hans Välimäki, Lord Hotel, Helsinki
Semifinaalissa karsiutuneetJarkko Huovinen, Lord Hotel, Helsinki
Taneli Ikäheimo, Ravintola Palace, Helsinki
Kai Kallio, opiskelija, Porvoon matkailualan oppilaitos
Jukka-Pekka Repo, Ravintola Helmi, Helsinki
Jussi-Pekka Saarikoski, Suomen Suurlähetystö, Oslo
Per-Erik Silver, Svenska Klubben, Turku
Voittajan menu finaalissaLämmin ruoka:
Kateenkorvalla ja murekkeella täytetty lampaanpaisti
Timjamikastike
Sellerisavariini
Leivottu juureskakku
Punaviinissä haudutetut salottisipulit
Valkosipulilastu

Jälkiruoka:
Hedelmäterriini
Passionkastike
Paahdettu sokerikaari
PäätuomariEero Mäkelä
Muita tuomariston jäseniäJacob H. Magnusson (Islanti), Kurt Weid (Ruotsi), Nils Aage Hansen (Tanska), Svein Magnus Gjönvik (Norja)
Kilpailun järjestäjäVuoden Kokki ry

Vuoden Kokki voittajat 1995 - 2014

VoittajaTyöpaikka voittovuonnaTyöpaikan sijaintiSyntymä-vuosiSyntymä-kuntaOppilaitos, jossa suorittanut perustutkinnonIkä voitto-
vuonna
1995, Jyväskylä (Kokki -95)Pekka TeräväViking Isabella, Helsinki ja Edsbacka Krog, Sollentuna Helsinki / Sollentuna1967TurkuSuomen Joutsen -ravintolakoulu28
1996, HelsinkiAki WahlmanRaision ammattioppilaitosRaisio1964LaitilaTurun Hotelli-ja ravintolaoppilaitos32
1997, HelsinkiMichael BjörklundTvåkantenGöteborg1975SaltvikÅlands Hotel- och Restaurangskola22
1998, HelsinkiPetteri LuotoRavintola MeritorppaHelsinki1974MaskuTurun ravintolakoulu24
1999, MaarianhaminaMarkus AremoRavintola GeorgeHelsinki1969TuusulaEspoon hotelli- ja ravintolaoppilaitos30
2000, HelsinkiPeppi AralehtoRavintola Havis AmandaHelsinki1979TukholmaEspoon palvelualojen oppilaitos21
2001, JyväskyläHenry TikkanenG.W. SundmansHelsinki1971VarkausJyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitos30
2002, HelsinkiMarko PalovaaraG.W. SundmansHelsinki1973KolariRovaniemen hotelli- ja ravintolakoulu29
2003, VaasaAri RuohoRavintola NokkaHelsinki1974EspooEspoon hotelli- ja ravintolakoulu29
2004, HelsinkiJuuse MikkonenRavintola Chez DominiqueHelsinki1972TamperePirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitos32
2005, HelsinkiMatti JämsénG.W. SundmansHelsinki1979HelsinkiHelsingin palvelualojen oppilaitos, Roihuvuori26
2010, HelsinkiMika PalonenBläkHelsinki1976HelsinkiMatinkylän ammattioppilaitos ja Espoon hotelli- ja ravintolakoulu34
2011, HelsinkiHenri KotkavuoriRavintola SavoyHelsinki1984EspooRavintolakoulu Perho27
2012, HelsinkiEero VottonenG.W. SundmansHelsinki1984TamperePirkanmaan ammattioppilaitos28
2013, HelsinkiErik MansikkaLogomo KitchenTurku1985TurkuTurun ammatti-instituutti28
2014, HelsinkiHeikki LiekolaGrotesk Meat BarHelsinki1984VantaaEspoon palvelualojen oppilaitos29