Vuoden Kokki 2005 – Matti Jämsén, kestomestari

VK_2005

Vuoden Kokki 2005 -kilpailu piti alun perin järjestää elokuussa, mutta pikapäätöksellä ajankohta muutettiin maaliskuulle ja kisakuviot nivottiin Helsingin Messukeskuksessa järjestetyn ViiniExpo ja Minimarket -tapahtuman yhteyteen. Tuomariston puheenjohtajaksi asettui Kimmo Jylhä ja makutuomareina toimivat Hans Välimäki, Alfred Andersson (Islanti), Jörn Lie (Norja) ja Christer Lingström (Ruotsi).

 

Voittajan tuuletus. Matti Jämsén kertoo, että puhtaana korikilpailuna käyty Vuoden Kokki 2005 laittoi nuoren kokin osaamisen koetukselle.

Voittajan tuuletus. Matti Jämsén kertoo, että puhtaana korikilpailuna käyty Vuoden Kokki 2005 laittoi nuoren kokin osaamisen koetukselle.

 

Kun kaikki 37 esikarsintaan lähetettyä sorsareseptiä oli pistetty paremmuusjärjestykseen, saatiin joukosta poimittua 12 semifinalistia. Listalla oli sellaisia nimiä, kuten Mika Palonen, Tomi Björck, Matti Jämsén ja Kari Aihinen. Herrat ovat nyt suurellekin yleisölle tuttuja, mutta vuonna 2005 kisassa ei ollut ennakkosuosikkeja, jotka olisivat nousseet ylitse muiden.

Voittajaksi nousi 25-vuotias G.W. Sundmansin kokki Matti Jämsén. Chez Dominiquen taiturit Kari Aihinen ja Tomi Björck nappasivat himmeimmät mitalit. Matti Jämsén muistaa, että tunnelmat olivat maaliskuisena kisaviikonloppuna kaksijakoiset.

– Semifinaalin jälkeen fiilis oli maissa ja ajattelin, että jääkö tämä tähän. Kun kuulin tuomareiden palautteen, niin tajusin tehneeni ihan kärkisuorituksen ja sain siitä tsempin päälle. Sen jälkeen kaikki onnistui.

 

Kännykät talteen

 

Kun finaalin raaka-aineet oli kerrottu kilpailijoille, kerättiin heiltä kännykät pois. Finaaliin piti siis valmistautua puhtaasti omin avuin.

– Tuo oli aika hyvä veto järjestäjiltä. Vuoden 2005 kisa oli muutenkin puhdas korikilpailu ja testasi siten osaamista hieman erilailla kuin aikaisemmin.

Voittajalle pääruoan raaka-aineina olleet piikkikampela ja silli eivät tuottaneet vaikeuksia ja menu hahmottui nopeasti paperille.

– Norjan työkokemuksen jälkeen eivät tuntuneet sen kummoisemmilta raaka-aineilta kuin muutkaan. En ole mikään jälkkärikokki, joten siinä oli hieman miettimistä. Nekin annokset vedin kiukulla läpi ja onnistumisessa oli ehkä tuuriakin matkassa. Tein vaniljahyytelöä, mitä vähän tuolloin ihmeteltiin. Nyt voidaan sanoa, että olin edellä aikaani, Matti Jämsén kehaisee.

 

Norja opetti kalakokiksi

Finaalin raaka-aineina olleet meren antimet olivat Matti Jämsénille mieleen. Voittoisassa annoksessa pääosassa oli pintasavustettu piikkikampela.

Finaalin raaka-aineina olleet meren antimet olivat Matti Jämsénille mieleen. Voittoisassa annoksessa pääosassa oli pintasavustettu piikkikampela.

 

Kalakokin taidot Vuoden Kokki 2005 oli opetellut Norjassa. Matti Jämsén kertoo, että vuonojen maa oli kalojen ja äyriäisten saloja opiskelevalle kokille eräänlainen paratiisi.

– Kypsyin vähän Suomen kuvioihin ja päätin lähteä Norjaan. Sain todella hyvää oppia. Nuori suomalainen pistettiin kala- ja äyriäispiisiin, josta lähti 300 – 400 tuoretta kampasimpukkaa illassa. Hummereita saatettiin renssata satoja.

Vuoden Kokki -kilpailua edeltävällä ulkomaankomennuksellaan Matti Jämsén ehti opetella kolmessa erilaisessa oslolaiskeittiössä. Ensimmäinen oli Hilton Hotel Triaden, jonka jälkeen työpaikkana oli kahdella Michelin-tähdellä noteerattu Restaurant Bagatelle. Norjan kierroksen kolmas oppipaikka oli Bocuse d’Or -voittaja Bent Stiansenin omistama Michelin-ravintola Restaurant Statholdergaarden.

– Lasse Lundqvistilla oli hyvät kontaktit ja hänen ansiostaan pääsin Norjaan, kiitos hänelle siitä! Tuttujen avulla sain joitakin ovia avattua, mutta eihän noita kuvioita voinut etukäteen suunnitella. Piti mennä rohkeasti paikanpäälle ja taistella paikastaan. Ensimmäiset kolme kuukautta tein kahta vuoroa putkeen. Ensin hotellilla ja illaksi Bagatelleen.

– Hyviin paikkoihin oli jonoa. Bagatellessa työskentelin aluksi ilmaiseksi, kunnes sain paikan. Keittiöstä vastasi arvostettu Bocuse d’Or -tuomari Eyvind Hellström, yli kaksimetrinen kaveri, kunnioitettava ja nuorelle kokille pelottavakin ilmestys, Matti Jämsén kuvailee.

 

Tukholman kautta Ranskaan

Matti Jämsén oli Vuoden Kokki -kilpailun voittaessaan 25-vuotias. Menestyksen avaimet oli hankittu työskentelemällä tasokkaissa keittiöissä Suomessa ja Norjassa.

Matti Jämsén oli Vuoden Kokki -kilpailun voittaessaan 25-vuotias. Menestyksen avaimet oli hankittu työskentelemällä tasokkaissa keittiöissä Suomessa ja Norjassa.

 

Seuraavan kerran Matti Jämsén kilpailee toukokuisessa Bocuse d’Or -karsinnassa. 20 Euroopan edustajaa taistelee jatkopaikasta Lyoniin. Matti Jämsén otti viimeksi mainion sijoituksen ollen tässä kokkien maailmanmestaruusmittelönä pidetyssä kilpailussa viides. Nyt hän harjoittelee Ravintolakoulu Perhoon rakennetussa studiossa käytännössä päätoimisesti ja tavoittelee kirkkainta paikkaa niin karsinnasta kuin loppukilpailustakin

– Pohjoismaat ovat vahvoja ja tulevat olemaan kärjessä sekä semifinaalissa että finaalissa. Muita kovatasoisia osanottajia tulee Jenkeistä, Japanista ja Briteistä. Ja todella mielenkiintoinen seurattava on Venäjä.

Oman menestyksensä yhdeksi ankkuriksi hän mainitsee sen, että on kilpaillut Lyonissa vuonna 2011 ja tietää kupletin juonen. Myös Ruotsi, Norja ja Iso-Britannia heittävät kehiin kokin, jolla on jo kokemusta Bocuse d’Orista. Uusia Vuoden Kokki -kandidaatteja Matti Jämsén neuvoo vanhojen konkareiden juttusille.

– Vuoden Kokissa tarvitaan monipuolista kokemusta, mutta jossakin vaiheessa täytyy työskennellä fine dining -keittiössä, jossa tehdään samantyyppistä ruokaa kuin kilpailuissa. Itse vaihdoin työpaikkaa vuoden 2005 kisan alla. Siirryin Fishmarketista G.W. Sundmansiin ja sain lisää tarvittavaa kokemusta.

 

Konkareista iso apu

 

Norjassa työskennellessään Matti Jämsén lähetti reseptinsä Vuoden Kokki 2004 -kilpailuun, mutta sillä ei päästy semifinaaliin.

– Karsinnat suoritetaan reseptien ja valokuvien perusteella, joten siinä ei oma tai ravintolan nimi merkkaa mitään. Resepti kannattaa miettiä huolella ja luetuttaa jollakin

Matti Jämsén oli vuoden 2011 Bocuse d'Or -kilpailussa viides. Se, samoin kun Michael Björklundin suoritus vuonna 1999 Suomen kaikkein aikojen paras. Kuvassa Matti Jämsén esittelee Pekka Paikkarin suunnittelemaa lihavatia Vuoden Kokki 2011 -kilpailun tauolla.

Matti Jämsén oli vuoden 2011 Bocuse d’Or -kilpailussa viides. Se, samoin kun Michael Björklundin suoritus vuonna 1999 Suomen kaikkein aikojen paras. Kuvassa Matti Jämsén esittelee Pekka Paikkarin suunnittelemaa lihavatia Vuoden Kokki 2011 -kilpailun tauolla.

kokeneemmalla. Ensimmäisellä kerralla otin kuvat itse, toisella kerralla ammattilainen Jukka-Pekka Laakio hoiti kuvaukset.

Median innostus Vuoden Kokki -kilpailua kohtaan hiipui samaan tahtiin, kun yhdistys lopetteli toimintaansa. Tapahtuma jäi vuosina 2006 – 2009 pitämättä. Voittaja Matti Jämsén teki omatoimisesti PR-keikkoja ja hankki näin tulevalla kilpailu-uralla tarvittavaa esiintymiskokemusta.

– Seuraava Vuoden Kokkihan valittiin vasta 2010, joten olin hallitsevana mestarina pitempään kuin kukaan muu, Matti Jämsén hymyilee.

Vuoden Kokki -kilpailun tilastosivulle pääset tästä linkistä.

Katso videokooste Vuoden Kokki 2005 -finaalin ratkaisuhetkistä.

Teksti: Juho Mäyry, Metos

Kuvat: ELO-säätiön ja Vuoden Kokki ry:n arkistot

 

 

Vuoden Kokki 2005 lyhyesti

Vuoden Kokki 2005
PaikkaHelsingin Messukeskus
TapahtumaViiniExpo ja Minimarket-messut
VoittajaMatti Jämsén , Ravintola G.W. Sundmans, Helsinki
II-sijaKari Aihinen , Ravintola Chez Dominique, Helsinki
III-sijaTomi Björck , Ravintola Chez Dominique, Helsinki
FinalistitKari Aihinen, Ravintola Chez Dominique, Helsinki
Tomi Björck, Ravintola Chez Dominique, Helsinki
Jari Hämäläinen, Ravintola Lyon, Helsinki
Matti Jämsén, Ravintola G.W. Sundmans, Helsinki
Sasu Laukkonen, Ravintola Teatteri, Helsinki
Mikko Martikainen, Ravintola Rocca, Turku.
Semifinaalissa karsiutuneetToni Eriksson, Ravintola Mecca, Helsinki
Håkan Fredrik Lönnqvist, Palace Grill Reserva, Oslo
Markus Nikko, Ravintola Savoy, Helsinki
Mika Palonen, Ravintola Est.1887, Helsinki
Vesa Parviainen, Ravintola Chez Dominique, Helsinki
Niko Tuominen, Ravintola Savoy, Helsinki
Kilpailuun ilmoittautuneita yhteensä37
Voittajan menu finaalissaPääruoka: Pintasavustettua piikkikampelaa, lime Beurre Blanc, maa-artisokka-perunakreemiä, sillillä maustettuja kasviksia ja omenahilloketta

Banaanimoussea, banaanilla täytetty suklaa-fondant, basilika-appelsiinisorbet ja sitrussiirappia
PäätuomariKimmo Jylhä
Muita tuomariston jäseniäAlfred Andersson (Islanti), Jörn Lie (Norja), Christer Lingström (Ruotsi), Hans Välimäki
Kilpailun järjestäjäVuoden Kokki ry